2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Holdkőzetek Magyarországon

Sokolébresztő #178

2024. február 22. - Sokolébresztő

Vendégünk Bérczi Szaniszló, az ELTE Anyagfizika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, aki harminc évvel ezelőtt hozott haza a NASA-tól az Apollo-programban gyűjtött kölcsön-holdkőzetmintákat. Érkezésükkel megkezdődött a magyar holdkőzetkutatás, s megalakult a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, amely azóta sok felfedezést tett, még potenciális életnyomokat is találtak marsi kőzetekben.

sokol_ep178_cover.png

Bővebben

Önnek egy új halála érkezett

Screamcast #1

Napjainkban mélyebb kapcsolatot ápolunk az okostelefonunkkal, mint egykor édesanyánkkal vagy a kedvesünkkel: appok követik az életünket, és immár a halálunkat is. Mert mi történik akkor, ha egy applikáció azt is meg tudja mondani, mikor fogunk meghalni? A Screamcast első részében a Halálod appja (2019) című mozit beszéltük ki.

screamcast_ep1_cover.png

Bővebben

Nyugdíjasból lett gyilkológépek a Föld védelmében

SzubZsáner #12

Vajon lehet-e egy negyven-ötven éven át tanítónőként dolgozó emberből szuper katonát, gyilkoló gépet csinálni? Képes-e az emberiség nem agresszív fertőzésként meghódítani a világűrt vagy mindig is az ösztöneink rabjai maradunk. Izgalmas katonai sci-fi fontos filozófiai kérdésekkel SzubZsáner legújabb részében.

szub_ep12_cover.png

Bővebben

Ismeretlen kölcsönhatások a fikció és a valóság határán

Parallaxis #102

Tudományos szempontból vizsgált filmünk történetében fontos szerepet játszik a barátság és a kreativitás, miközben fiatal főszereplőink igyekeznek megfejteni az idegen teremtmény rejtélyét és túlélni a városukban zajló különös eseményeket. A Super 8 (2011) egy látványos, ám igencsak túltolt lens flare orgia, amelyben egy gyerekekből álló filmes csapat tanúja lesz egy vonatbalesetnek, melyben kiszabadul E.T. horror-változata, aki egyaránt felforgatja a kisváros és főszereplőink életét.

parapod_ep102_cover.png

Bővebben

Hírhedt légikatasztrófák és rejtélyes történeteik

Új évaddal folytatódik a NatGeo egyik legsikeresebb sorozata

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

2301_aircrashinvestigation_terror_over_the_pacific_3.JPG

Bővebben

A szabadság elvesztése és az emlékezet hatalma

White Sam #22

Mai filmünk egy totalitárius jövőben játszódik, ahol az állam ellenőrzi az emberek gondolkodását és életét. A főszereplőnk, Winston Smith a rendszer ellen lázad, de szembesül a hatalom elnyomásával és az abszolút ellenőrzéssel. Ez az alkotás a szabadság, az ellenállás és az egyéni gondolkodás témáit feszegeti a diktatórikus társadalom kontextusában.

whitesam_ep22_cover.png

Bővebben

Amikor még tamagotchival ismerkedtünk a digitális világgal

Retrozabálók #4

A millenniumi generáció szabadidős tevékenyégei merőben ertértek a kilencvenes években. A zsebinternet előtti világban ha szerencsénk volt, együtt játszhattunk társainkkal, ám sokszor egyedül kellett feltalálnunk magunkat. Nem számíthattunkmásra, csak a fantáziánkra, nem állt rendelkezésünkre a korabeli játékok széles tárháza. Amink viszont volt, annak örültünk, de még így is sokszor néztünk irigykedve a tévében a játékreklámokat.

rzaba_ep4_cover.png

Bővebben

A Mászókötél nélkül hőse Grönland fagyos csúcsain kutat

A kutatókból és hegymászókból álló csapat az éghajlatváltozás hatásiat tanulmányozza

Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a kutatók által aggodalommal figyelt helyszíne is. Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának bemutatója február 11-én lesz a National Geographic csatornán.

arcticascentwithalexhonnold_24-6564d6dc2a2fe3040004c678.jpg

Bővebben

A fenyegetőző űrhajós esete a leszigszalagozott kabinajtóval

Sokolébresztő #177

Az aktuális Sokolébresztő témája egy 1985-ös űrrepülés, amelynek során az egyik űrhajós megfenyegette a földi irányítást: ha nem hagyják, hogy megjavítsa bedölglött kísérletét, ő vissza sem jön. Ezt csak egyféleképpen tudta volna garantálni, a levegő kiengedésével, ami persze a teljes személyzet azonnali halálát is jelentette volna. Megvizsgáltuk a rendkívüli történet hátterét, előzményeit és következményeit, illetve üzenetét napjaink "részmunkaidős" űrhajós-programjai számára.

sokol_ep177_cover.png

Bővebben

Az Armageddon színhelye az izraeli Megiddó lesz

A világvége hívőinek nyomába eredhetünk az RTL streaming platformján

Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Ima az Armageddonért című dokumentumfilm, amely az On the Spot ajánlásával érkezett a streaming platformra. Tonje Hessen Schei és Michael Rowley alkotása az amerikai evangéliumi keresztyén csoportok és az Egyesült Államok politikai döntéshozói összefonódásának veszélyes következményeit vizsgálja. A másfél órás dokumentumfilm nemcsak azt tárja fel, hogy a fundamentalizmus struktúrái hogyan gyengítik az amerikai demokrácia szövetét, hanem arra is rávilágít, hogy mindez milyen pusztító hatást gyakorol az Egyesült Államok külpolitikájára.

pfa_still_004.jpg

Bővebben

Igaz, mert a tévében láttam

Médiazabálók #12

Filmünkben két héttel az amerikai elnökválasztás előtt járunk, amikor az újraválasztására készülő elnök egy félreérthetetlen szex-botrányba keveredik. A tömegkommunikációban igen járatos és dörzsölt vészhelyzeti tanácsadója kitalál egy háborút Albánia ellen, és felbérelnek egy csúcsproducert a kamuháború hiteles megrendezésére. Az Amikor a farok csóválja... (1997) című politikai szatíráról és az oktatás fontosságáról szól a Médiazabálók legújabb része!

mediazabalok_ep12_cover.png

Bővebben

Barabás Kiss Zoltán: "Általában a nagydarab, sötét bőrű fickókat osztják rám" (2005)

Parallaxis Anno #6

A most 53 éves Barabás Kiss Zoltán 2005-ben, 34 évesen volt vendégünk a Parallaxis beszélgetős műsorában. A felvételt most hosszú idő után újra megosztjuk, amelyen a színművész a színházi, tévés és szinkronos munkáitól kezdve életéről, illetve a lovak iránt érzett szeretetén és a vidéki élet örömein át az akkor négyhónapos kisfiáról is mesélt.

anno_ep6_cover.png

Bővebben

Az ablaktisztító fiú és az IKEA Ökoszisztéma Készlet

Parallaxis #101

3028-ban járunk, amikor egy drej nevű faj egy számunkra ismeretlen ok miatt minden embert el akar pusztítani – az emberiség kiírtását pedig anyagbolygónk, a Föld szétrobbantásával kezdik. A reményt az újrakezdésre az idők során elfeledett Titan nevű különleges bolygócsináló űrhajó jelenti, amely felkutatása főhősünkre hárul, akit emberek és más földönkívüli lények segítenek a kalandban. A Parallaxis legújabb részében a Titan A.E. – Időszámításunk után (2000) című animációs alkotás és annak tudományos aspektusai kerülnek terítékre.

parapod_ep101_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása