2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Alma ellenáll, de mégsem | Szomszédok (1987)

Lantos utca #11

2024. július 26. - Parallaxis Retroverzum

Julcsi továbbra is dekoncentrált, Laci és Alma közelednek egymáshoz, készül a Gábor stúdió, Julit pedig ostromolja Gábor Gábor. Duda tévét szerel, majd Sümeghynek riasztót. Etus brutális szakértelemmel Trabit vesz., Jutka még az igazgatónál is igazgatóbb, Szöllősy doktor letudja Janka uzsorakölcsönét. Etusnak kalandos a Trabival a hazaút, megkerülnek Sümeghy motyói. Takiék lomtalanítanak, Juli ismét leszerepel a család előtt, Feri pedig behívót kap. Mindez a Lantos utca 8 tizenegyedik részében!

szomszedok_ep11_cover.png

Bővebben

Elindult új kedvenc műholdunk, a GRBBeta! | Pál András

Sokolébresztő #189

Témánk a múlt héten startolt GRBBeta asztrofizikai kisműhold, amelynek kifejlesztésében állandó szakértőink, Pál András és Werner Norbert vezető szerepet vállaltak. A Sokolébresztő hivatalos Második Kedvenc Műholdját ráadásul az ESA vadonatúj Ariane-6 rakétája állította pályára első repülésén. Minderről alaposan kikérdeztük Pál Andrást az adásban.

sokol_ep189_cover.png

Bővebben

Egy család küzdelme a démoni erők ellen | Insidious (2010, 2013, 2015, 2018, 2023)

Screamcast #6

Ezúttal a Lambert család rémálmaiban kalandozunk, ahol egy kis alvásidő nemcsak pihentető, de akár halálos is lehet. Az apa, Josh, egy idő után olyan természetességgel ugrik át a túlvilágra, mintha csak a szomszédba menne át egy kis cukorért. Ha szereted a hidegrázós horrort egy kis családi drámával az Insidious sorozat biztosan tetszeni fog – mert itt tényleg mindent megtalálsz: szellemeket, démonokat és egy családot, akik nem igazán értenek a költözéshez.

screamcast_ep6_cover.png

Bővebben

Fontosabb-e a biztonság a fejlődésnél | A halhatatlanság halála (1955)

SzubZsáner #17

Isaac Asimov egyik legelismertebb regénye, amit még 1955-ben írt, így akad benne pár igazán megmosolyogtató technológiai elképzelés. A cselekmény lassan bontakozik ki, sokáig nem értjük mi is a probléma abban a világban, ahol a Halhatatlanok csoportja vigyáz az emberiségre és mindig a legalaposabb számítások alapján döntik el, milyen irányba kellene haladnia az emberiségnek, hogy a maximalizálják annak boldogságát. A végén viszont megkapjuk a legfontosabb kérdést: szabad-e a kényelem és a biztonság nevében visszafogni a fejlődést, megnyirbálni a kíváncsiságot, az emberiség felfedezési vágyát. A SzubZsáner legújabb részében  A halhatatlanság halála (1955) című regényt beszéltük ki.

szubzsaner_ep17_cover.png

Bővebben

Retrohamburger a Fehér Sziklánál | Knight Rider (1982)

Helló, Pajti #3

Michael kénytelen félbeszakítani a vakációját, amikor egy motoros banda érkezik a városba, terrorizálva ezzel a kisváros lakóit. Miután a helyi békebíró tehetetlen a vad kompániával szemben, Michael-ra és K.I.T.T-re hárul a feladat, hogy megvédje a várost a banditáktól... podcastünkben a Knight Rider sorozat "Kis város nagy bajban" című részét beszéltük ki.

knight_ep3_cover.png

Bővebben

Fiatalságunk tévés élményei

Retrozabálók Plusz #2

Egy generáció, amelynek tagjai együtt cseperedtek a kereskedelmi tévékkel. Egy generáció, amelynek tagjait először veszítette el a tévé. A tartalom maga, és annak fogyasztása gyökeresen megváltozott. Idővel elhatalmasodott az érzelmekre, történetekre és kirívó karakterekre fókuszált, egykor szebb napokat látott műsorok térnyerése, az alkotói szándék pedig mára a kulturális elemeket szinte kivétel nélkül mellőzni kényszerül. A milleniálok lett az a nemzedék, amelynek tagjai először szerettek ki a zajláda egykor csodálatosnak tűnő világából. Legfőképpen erről szól a Retrozabálók kísérőműsorának második része.

retroplusz_ep2_cover.png

Bővebben

Tudod mi a különbség Kína és Magyarország között? | Szomszédok (1987)

Lantos utca #9

Vágásiéknál mégsem lesz baba, Juli folyton iszik és kimarad otthonról. Lenke kórházba megy kisrádióval, Julcsi szét van esve, megalakul a kórusszövetség. Szöllősy doktornő megvizsgálja a lakótelepet, találkozik Jutkával, majd közli a férjével, hogy elég a feszkóból. Mágen és Évike helyszínre sietnek, Mágen mögött robban a fészer, megsérül. Etus megint kocsi után érdeklődik, majd porig oltja Julit a viselkedése miatt. Mindez a Lantos utca 8. tizedik részében!

szomszedok_ep10_cover.png

Bővebben

A Boeing Starliner viszontagságos kalandjai az űrben

Sokolébresztő #188

Témánk ezúttal a sokéves késéssel végre első emberes útjára indult új amerikai űrhajó, a Boeing Starliner, és annak viszontagságosra sikeredő, igencsak meghosszabbított kétszemélyes küldetése. Miért szivárog a hélium, és veszélyben vannak-e az űrhajósok? Hogyan alakulhatott ki egy akkora pechszéria, mint ami a tapasztalt Boeing konszern Apollo-alakú űrhajóját övezi, miközben a konkurencia sikert sikerre halmoz?

sokol_ep188_cover.png

Bővebben

A klímaváltozásról szóló kifejezések nem elég hatékonyak

Új kifejezésekkel hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.

generated-7677923_1920.jpg

Bővebben

Asimovi sci-fi dramedy Robin Williams-szel | A kétszáz éves ember (1999)

White Sam #27

Mai filmünk központi morális kérdései az identitás, a szabadság és az emberi jogok körül forognak. Hasonlóan Isaac Asimov novelláihoz a film is a gépek és emberek közötti határok elmosódásával foglalkozik. Azonban míg Asimov művei inkább filozófiai mélységekbe mennek, a film több humorral és érzelmes jelenetekkel próbálja meg elérni a közönség szívét. A kétszáz éves ember (1999) egy szívhez szóló és humoros sci-fi dráma, amelyben Robin Williams egy robotot alakít, aki lassan emberré válik.

whitesam_ep27_cover.png

Bővebben

Ezért nem látja azt az agyunk, ami zavar bennünket

Magyar kutatók derítették ki, hogy mi áll a figyelmi vakság hátterében

Magyar kutatók megfejtették, hogy miért nem látja azt az agyunk, ami zavar bennünket. Agyunk ugyanis hajlamos a legszembetűnőbb dolgokat is figyelmen kívül hagyni környezetünk megfigyelésekor, ha az adott dolog nem releváns a pillanatnyi céljaink szempontjából. Ezt a jelenséget figyelmi vakságnak hívják, amelynek az az oka, hogy az idegrendszernek számos elem közül kell kiválasztania a számára relevánsakat, míg a zavaró elemeket ki kell szűrnie.

neurons-8475666_1920.jpg

Bővebben

Cápafesztivál jön a NatGeo Wildon

Cápali és Cápeti – mert őket mindenki ismeri

A National Geographic Wild képernyőjét július 20-tól vérszomjas tengeri ragadozók özönlik el, látványosan bizonyítva, hogy átalakuló világunkban egyre nagyobb veszélyt jelentenek ránk, és mi őrájuk. A Cápafesztivál nevű tematikus sorozat 2024-ben is látványos és gondolatébresztő bemutatók sorával jelentkezik, köztük olyan műsorokkal mint Az internet cápái, a Cápák vs. Ross Edgley, a Cáptámadás 360 és az Anthony Mackie: Cápák Tengerpartja. Cápákból tehát biztosan nem lesz hiány ezen a virtuális fesztiválon.

cominginhot_sharkattack360.jpg

Bővebben

Nyarak a 90-es években

Retrozabálók #11

SZOT üdülés, beutalók, úttörőtáborok, Zánka, Balaton, Palma matrac. Kinek milyen emlékei vannak ezredforduló előtti nyaralásokról, táborokról, milyen volt, mik voltak a lehetőségek, mi volt a megszokott? Ezekről is beszélgettünk a Retrozabálók tizenegyedik, nyaralással foglalkozó részében.

retrozabalok_ep11_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása