2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A sorozatfüggő gyilok droid szabadságharca (Az Öldöklő-naplók)

SzubZsáner #15

2024. május 17. - Parallaxis Univerzum

Milyen lehet az, amikor egy őrző-védő feladatokra gyártott, komoly harcászati képességekkel rendelkező android egy félresikerült küldetés után öntudatra ébred? Hogyan próbálja eltitkolni az öntudatra ébredését? Miért viszolyog az emberek közelségétől és írtózik az érintésüktől? Milyen érzések kavarognak benne? Milyen célokat talál az újonnan megtalált szabad életben? Na és persze a legfontosabb kérdés: hogy lehet sorozatfüggő? Ezekre a kérdésekre és még sok minden másra kaphatunk választ Martha Wells: Az Öldöklő-naplók (2017) című humorral, iróniával és nem kevés akcióval megfűszerezett sorozatából.

szubzsaner_ep15_cover.png

Bővebben

Sarki fény, geomágneses vihar!

Sokolébresztő #184

Témánk az elmúlt napok-hetek élénkülő naptevékenysége, geomágneses viharai, illetve a mostanában hazánkból is észlelhető sarki fényjelenségek. Vendégünk a téma szakértője Barta Veronika, a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Minden kiderül: hogyan jön létre a sarki fény, mitől függ, hogy milyen színűnek látjuk, és kell-e tartanunk a GPS bekrepálásától vagy épp az önvezető traktorok lázadásától geomágneses vihar idején?

sokol_ep184_cover.png

Bővebben

Lájkolj, ha tudsz (Social Network)

Médiazabálók #15

A Médiazabálók évadzáró részében merülj el velünk a Social Network – A közösségi háló (2010) című film világában, ahol a kapcsolatoknak nincs szükségük valóságra, csak egy jó ötletre és pár millió dollárra. A film Mark Zuckerberg és társai útját követi a Facebook megalapításától az első milliárdokig, miközben árnyalt portrét fest egy társadalomról, amely már csak kattintásokban méri a kapcsolatokat.

mediazabalok_ep15_cover.png

Bővebben

Pixel Párbaj – régi konzolok, új barátok

Retrozabálók #8

Ma egy olyan utazásra invitálunk, amely visszarepít minket az időben, amikor a konzolok és szémítógépek még nem voltak okosabbak a felhasználóiknál, és a LAN-party-k nem a WiFi jelszó megosztásáról szóltak. Ahogy átböngésszük a régi játékokat és konzolokat, és megosztjuk a legemlékezetesebb pillanatokat. Csatlakozz hozzánk a Retrozabálók legújabb részében, és merülj el a 90-es években, amikor az egész este tartó Mario maraton csak azért szakadt meg, mert anyád hazaért és lekapcsolta a tévét.

retrozabalok_ep8_cover.png

Bővebben

Klaatu barada nikto (Amikor megállt a Föld)

White Sam #25

Klaatu a világűrből érkezett a Földre, és különös tervvel áll elő, mellyel meghökkenti és elborzasztja a világot. Szerinte a bolygónk rendkívül rossz állapotban van, ezért mindent elpusztít, hogy azután a most élő fajok klónjaival újra benépesítse a Földet. Úgy véli, hogy az embernek nincs helye ebben a világban, ugyanis őket tartja felelősnek a jelenlegi katasztrofális állapotért. Klaatu robotjai hamarosan működésbe lépnek, és úgy tűnik, senki sem képes megállítani a pusztítást... A White Sam legújabb részében az Amikor megállt a Föld (2008) című filmet beszéltük ki.

whitesam_ep25_cover.png

Bővebben

Juli drámái

Lantos utca #6

Taki harcol a kórusért, Juli drámaian túltolja a hisztit, Julcsi táborban, Mágen meglesi. Lenke még a szemészeten is a munka felé kacsintgat. Kozma Jocó bodyshaminget kap, Ferit tanulásra bírják beutalóval, Juliéknál átalakulás lesz, Jutka iskolaváltás előtt. Mindez a Lantos utca 8. hatodik részében!

lantos_ep6_cover.png

Bővebben

Matematikai magyarázat a nyakkendőnk rondaságára (Egy csodálatos elme)

Parallaxis #108

1947-et írunk: John Nash megérkezik a Princeton Egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása. A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan, és megírja dolgozatát a játékelméletről, a versengés matematikájáról. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van... A Parallaxis legújabb részében az Egy csodálatos elme (2001) című filmről beszélgettünk.

parapod_ep108_cover.png

Bővebben

Mikor megyünk már a Marsra?

Sokolébresztő #183

Az aktuális Sokolébresztőben ezúttal azt a kérdést feszeketjük, hogy mikor jut el végre ember a Marsra, vagy legalább mikor hoz haza egy űrszonda néhány kődarabot a vörös bolygóról? Van-e reális esélyünk arra, hogy megtaláljuk a marsi élet esetleges nyomait a következő egy-két évtizedben? S melyik országnak (vagy melyik cégnek) a lobogója lesz először kitűzve a kősivatagban, Naprendszerünk negyedik bolygóján?

sokol_ep183_cover.png

Bővebben

Big Bada Boom (Az ötödik elem)

White Sam #24

Lilu Dallas, világjegy! A könnyed hangulatú, 1997-es sci-fi akcióvígjáték kiválóan keveri a kategóriákat és gyúrja mindezt egyetlen filmbe. Luc Besson egyik klasszikusáról beszélgettünk, a cselekmények és érdekességek mellett Milla Jovovich és a Díva dala sem maradt ki Az ötödik elem (1997) megvitatásából.

whitesam_ep24_cover.png

Bővebben

Szuper Columbo, pornóbajusz és a magyar prosti

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #12

Paul Hanlon, a Los Angeles Rockets futballcsapat menedzsere egy valóságos sportbirodalomról álmodik, ám Eric Wagner, aki megörökölte a csapatot, egyáltalán nem osztozik ezen ambíciókban. Hanlon fagylaltosnak álcázva magát kisurran a stadionból, Wagner villájához hajt, egy jégtömbbel megöli őt, és úszómedencében történt balesetnek álcázza a gyilkosságot. Műsorunkban ezúttal A döntő játszma (1972) című soron következő Columbo epizódot beszéltük ki.

columbo_ep12_cover.png

Bővebben

Vágási megjavítja a relé kapcsolót

Lantos utca #5

Öngyilkossági kisérlet, Mágen nyomoz. Színre lép a kórus, Lenke 20 forintért caklat a sötétben, Almának pedig nem kell a Lacikukac. A gazdagréti MacGyver okosotthont kreál, Bőhm pedig ezt kihasználva világítást javíttatna vele. Julcsi táborba készül, szülőkre nem lesz szükség. Sümeghy beszól Ferinek, Takiék ágyra ruháznak be, de pamlag mellett Almát és Desirét is látnak. Mindez a Lantos utca 8. ötödik részében!

lantos_ep5_cover.png

Bővebben

Sáskafejű MI-k és a robot kis Jézus életünk első sci-fijében

Parallaxis #107

Az Alkotó fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező robotok rejtőzködő konstruktőre, akinek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni az MI és az emberek között dúló háborúnak – és így létezésünknek is. Főhősünk válogatott csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia. Az Alkotó (2023) című filmről szól a Parallaxis Podcast legújabb része!

parapod_ep107_cover.png

Bővebben

Minden délután a kávézóban

Retrozabálók #7

Kik voltak a kilencvenes évek sztárjai, példaképei, kikért őrült meg az akkori fiatalság? Kik voltak a követendőek, a trendcsinálók? Időutazunk az analóg influenszerek világába, ki mire emlékszik, kire ki vagy kik voltak hatással? A Retrozabálók hetedik részében ezeket a kérdéseket vesézzük ki.

retrozabalok_ep7_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása