2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus univerzum

A PARALLAXIS UNIVERZUM MŰSORVEZETŐI – ÁDÁM

2018. szeptember 03. - emTV

adam_llap.jpg

Horváth Ádám Tamás

újságíró, producer
a Parallaxis Univerzum főszerkesztője és kreatív producere
korábban televíziós szakújságíró, illetve az emTV.hu és az Űrszekerek alapító-főszerkesztője

2003-ban a salgótarjáni HungaroConon kért fel a Parallaxis akkori főszerkesztője, Sasi, hogy Maróthy Lászlóval készítsünk havonta egy sci-fi-ről és fantasy-ről szóló adást a ParaRádióban. A havi egyből gyorsan kettő, majd négy lett, végül 2005-ig sokféle formában, de rendszeresen műsoron voltunk. Ezalatt rengeteg vendégünk volt, és számtalan színművésszel készítettünk interjút, melyek közül néhányat az emTV.hu archívumában a mai napig meg lehet hallgatni. Aztán sok évnyi csend következett, de hosszas előkészítés és számtalan próbaadást követően 2017-ben végül Csabával és az Impulzus Podcast csapatával elkezdtünk az első adáson dolgozni, mely végül 2018 februárjában jelentet meg. Közel tízezren kattintották, így ez lett minden idők leghallgatottabb Parallaxisa, amire nagyon büszke vagyok! Aztán sokat finomhangoltunk a műsoron, és például az első évadot követően kikerültek adásból a "Dave szerint" és a "Sirtis-percek" műsorblokkok, míg a csapathoz állandó tagként csatlakozott Miklós, akivel 1991 óta ismerjök egymást, ugyanis általános iskolai osztálytársak voltunk. A 2020 őszén indult negyedik évadban a balanszt ismét a podcast formátum irányába toltuk, ami tulajdonképpen most tette a leginkább hasonlóvá a Parallaxist ahhoz, mely formában a ParaRádióban volt hallható.

Első találkozás: Az első találkozásom a tudománnyal a korán elhunyt egyik nagypapámhoz köthető. Néhány éves lehettem mindössze, amikor legókockákkal szemléltetve tanította a bolygókat – persze akkoriban még kilencet.

Kedvenc tudomány: Falom az űrkutatással, különösen az ősrobbanással, sötét anyaggal és sötét energiával, illetve a kvantumfizikával foglalkozó híreket, dokumentumfilmeket, de nagyon lenyűgöz a matematika kialakulása is.

Favoritok: Galileo és Jim Al-Khalili

Hobbik: Tulajdonképpen a munkám a hobbim, de rendkívül szeretem a Formula 1-et is.

Zene: Basszusgitározom, bár sajnos ezer éve nem volt a kezemben. Egyébként főleg elektronikus zenét hallgatok, és persze a kilencvenes évekét! A sci-fi sorozatok közül nagy kedvencem a Csillagkapu: Atlantisz főcímtémája, filmzenében pedig a Star Trek: Kapcsolatfelvételé, és a Vissza a jövőbe trilógiáé a favorit.

Sci-fi: Ha sci-fi akkor Star Trek, ha Star Trek, akkor pedig Kapcsolatfelvétel és Voyager! Első emlékezetes sci-fi sorozatom ellenben a Power kapitány, és a jövő katonái volt, amit egyszerűen imádtam, és minden alkalommal kikölcsönöztünk egy-egy kazettáját a Béke téri tékából. Gyerekként fontos szerepet töltöttek be az életemben a Transformers- és a Tini Ninja Teknőcök képregények, illetve a Szellemirtók 2 című film, melyet ma is szívesen újranézek. Sci-fi relikviám nincs, bár életem első tetoválásakor magamra varrattam a Csillagkapu: Atlantisz patch-logóját.

MŰSORAI
Parallaxis | 1-5. évad

 

fotó: emTV.hu

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3914219659
süti beállítások módosítása