2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Megtalálták Mr. Spock bolygóját!

2018. szeptember 21. - FCs.

A csillagászok szerint a HD 26965 nevű csillag lakható övezetében elhelyezkedő, frissen megpillantott földszerű planéta megegyezik a Vulkán bolygó Star Trekben megismert elhelyezkedésével. A felfedezés a Floridai Egyetemen dolgozó Jian Ge vezénylete alatt történt, a kutatócsoportot pedig Matthew Muterspaugh és Gregory Henry alkotta.

Ge közleményben adott hírt az új felfedezéséről:

"A HD 26965 körüli pályán mozgó bolygó egy szuperföld, ami csupán tizenhat fényévre van a Földünktől, így ez a legközelebbi szuperföld, ami egy Nap-szerű csillag körül kering. A bolygó nagyjából kétszer akkora, mint a Föld, a csillagát pedig negyvenkét napos periódusokban kerüli meg, méghozzá a csillag optimális lakható övezetében."

A bolygó egyébként egy olyan rendszer része, amelyben három törpecsillag található, ezek között a HD 26965 (másik nevén a 40 Eridani A) az elsődleges. Mivel ez egy kisebb csillag, a lakható övezete is kisebb gyűrűben helyezkedik el a saját Napunkéhoz viszonyítva.

A hivatalos bejelentés természetesen a Star Trek kapcsolatról is említést tesz:

"A narancsos színezetű HD 26965 csak egy kicsivel hűvösebb és könnyebb a Napunknál, nagyjából ugyanannyi idősek, és a 10,1 éves mágneses ciklusa nagyon közel esik a Nap 11,6 éves napfolt ciklusához. Ebből adódóan a HD 26965 ideális feltételeket adhat egy fejlett civilizációnak."

– mondta Muterspaugh. A Tennessee Állami Egyetemen dolgozó Henry azt is hozzátette, hogy

"a Star Trek rajongók a HD 26965-öt egy másik becenevén is ismerhetik, úgymint 40 Eridani A."

A tudósok arra utalnak, hogy a rajongók, valamint a különböző Star Trek könyvek szerzői már elég régóta úgy tekintenak a 40 Eridani A-ra, mint a Vulkán csillagára. A szóban forgó égitestet ezért maga Gene Roddenberry is favorizálta.

emTV.hu // TrekMovie

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6714253517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása