2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Emlékezés egy űrlegendára: in memoriam Alekszej Leonov (1934-2019)

Sokolébresztő #65

2019. október 24. - Sokolébresztő

A Tilos rádióban futó Sokolébresztő című műsorunkban ezúttal egyedül az október 11-én 85 éves korában elhunyt Alekszej Arhipovics Leonov szovjet kozmonauta kalandos életútjáról meséltem. Leonovot a legtöbben talán úgy ismerhetik, mint az első embert, aki űrsétát tett (1965-ben), de tíz évvel később ő lett a történelmi Szojuz-Apollo szovjet-amerikai űrrepülés parancsnoka is, sőt a (kudarcba fulladt) tervek szerint övé lehetett volna az első lábnyom a Holdon. Hősünk mindemellett festőként is maradandót alkotott; odaát összegyűjtöttem néhány remek sci-fi képét a '60-as évekből, amelyekkel amúgy kissé "elspoilerezte" a szupertitkos szovjet holdprogram egyes részleteit. 

aleksey_leonov.jpg

A Leonovról szóló adást a Tilos Rádió archívumában hallgathatjátok vissza, s akinek még ez sem elég, annak szeretettel ajánlom két tavalyelőtti Sokol-adásunkat a Voszhod-2 (s fedélzetén Leonov) viszontagságos útjáról itt és emitt. Egy igazi hős távozott, emlékét megőrizzük!

emTV.hu // Tilos Rádió

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6415251954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása