2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A szférák zenéjétől a kozmikus fúziós jazzig: az űrzenék kultúrtörténete

Sokolébresztő #68

2019. december 05. - Sokolébresztő

A Sokolébresztő hétfői rendhagyó adásában Pál András fizikus-csillagász barátommal a világűr és a zene különleges kulturális kapcsolatait fejtegettük. Meghallgattuk és kielemeztük, hogy az általa levezetett bolygótörvények felhasználásával hogyan "zenésítette meg" maga Johannes Kepler a tizenhetedik században az akkor ismert Naprendszert. Továbbá elhangzanak részletek például az Uránusz bolygót felfedező Sir William Herschel zenész-csillagász egyik szimfóniájából, meghallgatjuk, hogyan fúj a szél a Marson, és bemutatjuk a történelem első űr-föld fuvoladuettjét is.    

1280px-iss27_catherine_coleman_plays_a_flute.jpg

Akit az is érdekel, hogy 1965-ben milyen rejtélyes, poláris pályán mozgó égi jelenség jeleit fogták a Gemini-6 mókás kedvű űrhajósai, vagy hogy a Beatles dala miért nem hagyhatta el a Voyager űrszondán a Naprendszert, az ne habozzon, hanem kattintson ide, a Tilos archívumára és hallgassa vissza bátran a műsort. Ahogy az adásban is elhangzott, a különleges téma ihletője zeneszerző-zongorista-zenetanár-szuperhős Édesapám hatvanadik születésnapja volt, akinek ezúton is további szép hatvan évet kívánunk a csapat nevében.  :)

emTV.hu // címlapfotó: NASA

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2615337648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása