2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Működnek az új magyar zsebműholdak

2019. december 10. - emTV.hu

Az első jeleket egy japán rádióamatőr vette körülbelül négy órával a december 6-i felbocsátás után a SMOG-P-ről és az ATL-1-ről egyaránt. A BME hétfői közleménye szerint a felbocsátást követően a műholdak először magyar idő szerint 19:40-kor értek Magyarország fölé. Azóta tizenkét alkalommal haladtak át az ország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek, a szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

A Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája december 6-án startolt Új-Zélandról fedélzetén a két új magyar műholddal: a műegyetemi fejlesztésű 5x5x5 cm-es SMOG-P-vel és a magánfinanszírozású 5x5x10 cm-es ATL-1-gyel.

A hordozó rakéta egy japán nagyobb műholdat és hat darab PocketQube osztályú (zseb-) műholdat állított 365 kilométeres alacsony Föld körüli pályára. A közlemény szerint a műholdak fedélzeti hőmérséklete +15-+54 fok között mozog, a fedélzeti akkumulátorok töltöttségi szintje pedig 85-100 százalék közötti.

A SMOG-P a világ legkisebb teljes értékű működő műholdja: a többi, velük együtt pályára állított zsebműhold eddig nem mutatott üzemszerű működésre utaló jeleket.

emTV.hu // MTI // címlapfotó: Rocket Lab

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1615346148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása