2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az űrbéli vécézés kultúrtörténete

Sokolébresztő #83

2020. július 01. - Sokolébresztő

"És mondja, hogy mennek ki az űrben a vécére?"  a Holdat megjárt Apollo-űrhajósok szerint rögtön a "Milyen érzés az űrben repülni?" után ez volt az a kérdés, amit a legtöbbször tettek föl nekik az emberek szerte a világon. Legtöbbjük ilyenkor próbálta elviccelni az ügyet, mint ahogy a Jim Lovellt megszemélyesítő Tom Hanks szájából is hallhatjuk egyik kedvenc filmünkben: "Nos, ez egy igen bonyolult folyamat. Amikor egy benzinkúthoz érünk, letekerjük az ablakot és..."

issloo.jpg

Nos az igazság az, hogy abszolúte volt okuk az Apollo-korszak asztronautáinak kerülgetni a témát, mert kevesebb dicstelenebb és gusztustalanabb aspektusa akadt a hősi holdutazásoknak, mint a "waste management" fedőnévvel illetett eljárás. A hatvanas évek szűkös űrkabinjaiban egyszerűen nem jutott hely tisztességes vécének, így Armstrong, Lovell és a többi legenda bizony nejlonzacskókba gletteltek (hogy adásunk egyik betelefonálójának szakkifejezését használjam). Amikor éppen sikerült. Mert súlytanaságban, rálátás nélkül ez egy igen nehézkes és bonyolult folyamat. Amikor nem sikerült, nos, akkor jöttek az olyan történetek, mint amiről az Apollo-10 fedélzetén rögzített beszélgetés leirata is tájékoztat egy "azonosítatlan lebegő tárggyal" kapcsolatban. Szóval nem véletlenül nevezték az Apollo-kabinokat repülő pöcegödröknek.

dv8mu8347rlzsubazlid.pngA hetvenes évek űrállomásain valamelyest javult már a klotyóhelyzet, az űrrepülőgépen pedig sikeresen debütáltak a célzást segítő "alulnézeti" kamerák is. De a dolog még ma sem nevezhető éppen kellemesnek. Szóval akinek van valami jó ötlete, ami a NASA 2024-re tervezett új holdmisszióján emberhez méltóbb anyagcsere-feltételeket teremthetne, az ne habozzon, hanem küldje be pályamunkáját a 35 ezer dolláros (11,1 millió forintos) összdíjazású Lunar Loo Challenge (holdvécé kihívás) fantázianevű NASA-pályázatra! Hiánypótló űrvécétörténeti adásunk pedig a Tilos Rádió archívumából hallgatható vissza.

emTV.hu // fotók: NASA

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7215977932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása