2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Lakossági űrutazás, avagy kalandtúrák a légkörön túl

Sokolébresztő #90

2020. október 08. - Sokolébresztő

A legfrissebb Sokolébresztőben, vagyis a Tilos Rádión jelentkező kozmikus háttérműsorunkban ezúttal a "lakossági űrhajózás" kérdését vettük górcső alá, vagyis azt, hogy 2020-ban mi a helyzet az űrturizmus világában. Szinte a legelső emberes űrrepülésekkel egyidősek az azt célzó tervek, hogy ne csupán makkegészséges, alaposan kiképzett, már-már polihisztorszámba menő profi szuperemberek, hanem hétköznapibb foglalkozásokat űző orvosok, mérnökök, újságírók, politikusok, vagy épp tanárok is helyet kaphassanak az űrhajók fedélzetén. S innen már talán csak egy lépés a fizetős űrrepülés ötlete, vagyis teljesen "outsider" átlagemberek megutaztatása. Már persze amennyiben egy milliárdos átlagembernek tekinthető...

virgin_interior.jpg

Ugyanis hiába telt el majdnem hatvan év Gagarin űrrepülése óta, amikor is azon poénkodtak a szovjet humorlapok, hogy "húsz év múlva már szakszervezeti beutalóval lehet majd az űrbe menni", a dolog úgy fest, hogy a kalandturizmus ezen formája még mindig csak a szupergazdagok kiváltsága és jó ideig az is marad. Természetesen a kínálat még így is meglepően széles, attól függően, hogy a delikvens milyen mélyen kíván a zsebébe nyúlni. A Virgin Galactic új űrrepülőgépével a Unity-vel (melynek néhány hete bemutatott lélegzetelállító belső tere előképünkön látható) várhatóan egy éven belül beindulhat a rendszeres turistaforgalom, az ár pedig szinte fapados: potom 250 000 dollárért két és fél órás repülés jár, melyből 5-6 percnyi időszak a súlytalan szakasz a parabolapálya delelője közelében, mintegy 100-110 kilométeres magasságban, ahonnan már gyönyörűen látszik a Föld görbülete. A már beregisztrált utasok listáján találjuk Brad Pitt vagy épp Paris Hilton nevét is. 

Az árak azonban egy két-három nagyságrendet ugranak, ha Föld körüli pályára (ne adj Isten, a Holdhoz) szeretnénk kirándulni. Ehhez már nem árt kölcsönkérni a szomszédtól, ugyanis a Space Adventures és az Axiom jegyárai a SpaceX Dragonjára és az orosz űrügynökség Szojuzára bizony jelenleg 50 millió dollár környékén mozognak. Egy szó, mint száz: még mindig elég távolinak tűnik a holdi osztálykirándulások és vénuszi nászutak álma, de ha minden igaz, az üzlet hamarosan végre tényleg beindul. S ha egyszer beindul, akkor (legalábbis a légiközlekedés múlt századi időbeli fejlődéséből kiindulva) röpke két-három évtized alatt már tényleg szinte mindennapossá és sokkal szélesebb rétegek számára is elérhetővé válhat a szuborbitális űrutazás. Ennyit pedig akár féllábon is ki lehet bírni. Addig is, hallgassátok meg a legújabb Sokolébresztőt!

emTV.hu // fotó: Virgin Galactic 

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4916231678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása