2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Luna-17 – félévszázados keréknyomok a holdporban

2020. november 14. - Bardóczné Kocsis Erzsó

A Parallaxis Facebook-oldalán e hét keddi posztomban emlékeztem meg a Luna-17 szovjet űrszonda elindulásáról, ami az első automata holdjárművet szállította a Holdra, hogy aztán november 17-én puha leszállást hajtson végre az Esők-tengerének nevezett holdi medencében.

luna_17.jpg

Ámulva bámulta a Kelet, és rettegte a Nyugat az első Szputnyik indítását 1957. október 4-én. Egy hónap múlva a Szupnyik-2 is Föld körüli pályára állt Lajka kutyával, az első "űrutassal". 1961. április 12-én Gagarin a Vosztok-1 fedélzetén 108 percig tartózkodott az űrben. Tyereskova két év múlva a Vosztok-6 fedélzetén már 48-szor kerülte meg a Földünket, majd Leonov űrsétáját ünnepelte a keleti blokk 1965-ben. A Zond sorozat először a Marsot és a Vénuszt majd végül a Holdat célozta meg Az űrszondás missziók után a labda az amerikaiakhoz gurult, végül az emberes Apollo-programmal ők hódították meg a Holdat 1969. július 21-én.

Ezek után jött el 1970. novembere, amikor is elindult a Luna-17 szovjet űrszonda és november 17-én puha leszállást hajtott végre a Hold Esők-tengerének (Mare Imbrium) nevezett medencéjében.

Alig egy hét múlva a Krími Obszervatórium csillagászai már különböző méréseket tudtak vele végezni. Decembertől elindították felfedezni a Holdat, így innentől már remek felvételek is készültek. Akkumulátorait napelemekkel és a radioizotópos hőforrással töltötték fel. Decemberben tükreit a Föld felé fordították, hogy az anyabolygó ellenőrző állomásai lézeres bemérést is végezhessenek. Januárban a holdjármű 3593 méter megtétele után visszaérkezett a Luna–17 leszálló egységhez.

Szeptember 14-én érkezett az utolsó rádiószignál. A rover 301 napon, 6 órán és 37 percen át működött a szürke, kietlen égitesten, míg végül megfagyott és örökre működésképtelenné vált. Majdnem 40 évig nem tudtunk semmit hollétéről, de 2010. április 22-én megtalálta a szerkezetet az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda.

m175502049r_l17_thumb.png

emTV.hu

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7816282960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása