2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Erzsó

2021. február 22. - emTV.hu

csapat_erzso.jpg

Bardóczné Kocsis Erzsó

szakvizsgázott pedagógus
a Coolstarz Csillagászati Szakkör vezetője, a Planetocast szerkesztő-műsorvezetője
a Planetology.hu tartalomszerkesztője

Első találkozás: Kicsit kulini volt: azaz 40 telet is megéltem már, mikor először néztem távcsőbe, ott, abban a szatmári kis faluban. És bár az előző tanév végén a srácaimmal környezetismeret órán az élet már planetológiáról szólt (Mentségemre szóljon, hogy tényleg benne van a tanmenetben! Az, hogy sokat betegeskedtek a fiatalok, így nem tudtunk az anyaggal haladni és folyamatosan erről kellett beszélnünk, nos.., az más kérdés.). Annak a flow-élménynek a hatására született meg a Coolstarz Csillagászati Szakkör, ami azóta is működik, hol kontakt, hol online módon, attól függően, az adott helyzet hogyan engedi meg. Ettől kezdve teljesen természetes, hogy farsangon egy refraktor is került a Móricz iskola elé illetve tiszta ég esetén akár testnevelés órán is holdazunk egy jeges januári napon hóemberépítés közben.

Kedvenc tudomány: Kár tagadnom, én bölcsésznek indultam. De duplanégyes koromra olyan lettem, mint a középkori tudósok, akiket egyaránt foglalkoztatott a literatúra, teológia és a természettudományok is. Ugyanolyan varázsa lett egy József Attila versnek, egy jungi értekezésnek mint a parciális deriválásnak vagy éppen a marsi hósapkákat csodálni.

Favoritok: Azokat hadd soroljam fel, akikkel, ha lenne időgépem, szívesen leülnék és feltennék egy-két jól irányzott kérést. Lélekbúvárkodás kimondottan a svájci pszichológus-zseni, Carl Gustav elméleteinek mezsgyéjén. Ha szépirodalom, természetesen Dosztojevszkijjel egy szamovár és egy üveg vodka melletti diskurzus. Versek böngészése, de akkor a már említett pesti széplelkű költővel illetve Radnótival. Szociológiai okfejtéseket sorolgatni Max Weberrel. Zarathustra örök dilemmáit feszegetni Nietzche-vel. És mindenek felett Nikola Tesla mellett ücsörögni, amint cikáznak körülöttünk a villámok és ő elmagyarázná, hogyan is képzeli a Wardenclyffe torony hasznosságát és tényleg tudnánk-e magunkat teleportálni? De akkor már meghallgatnám Hawking professzort, számolnék Katherine Johnsonnal és szőnék együtt a szövőgyárban Tyereskovával… És megkérdeznék egy bogaras magyar vulkanológust is a budai gangján, hogy vajon milyen Hédervári Péternek lenni?

Hobbik: Amióta csak tudok, olvasok. Főleg a favorit-témákban. Paradicsomi állapot volt a tanítóképzős időszak, mikor a földszinten volt a főiskola könyvtára, én pedig a második emeleten laktam kollegistaként. Mázsaszámra cipeltem a könyveket… Az új kihívás mostanában az írás lett. Igen megtisztelő lehetőséget kaptam mind a Planetology.hu mind a Parallaxis oldalon, hogy gondolataimat megoszthassam másokkal is.

Zene: Eklektikus a válogatásom, hiszen a Barcalorre-tól kezve a Modern Talking és Esti Kornél, a Bajazzók és református egyházi zene, Abba és Metallica, The Doors és Sting, bármi jöhet, hangulatfüggő. De a legnagyobb kedvencek, ha izlandi rock, a Sólstafír és a Röyksopp, ha izlandi pop, az Arstidír és a Sigur Rós és ha izlandi elektronikus, akkor a GusGus.

Sci-fi: nem sokat olvastam (még), be kell vallanom. Látni többet, így inkább a képi világom gazdagabb, mint a szöveges. A nagy klasszikusoktól kimondottan a régiek a jók felkiáltással a Star Wars és a Star Trek megvannak természetesen. Bár nem biztos, hogy az univerzumuk mindenestül magával ragadott, de egy-egy szereplő azért elvarázsolt: Spock iránti érdeklődésem nem is lehet kérdéses. Inkább a mesterséges intelligenciával foglalkozó alkotások (A 200 éves ember, Én a robot) illetve az űrkutatásos filmek (Szaljut, Gagarin), amiket nem csak láttam, de meg is fogtak.

MŰSORAI
Parallaxis | 4. évad
Planetocast | 1. évad

 

fotó: Bardóczné Kocsis Erzsó

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5316436040
süti beállítások módosítása