2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A századik!

Sokolébresztő #100

2021. február 25. - Sokolébresztő

A héten századik alkalommal került adásba a Tilos Rádión a Sokolébresztő. Ez persze alkalmat ad némi visszatekintésre, úgyhogy most nekiláttam, hogy felelevenítsek néhány, számomra fontosabb mozzanatot az elmúlt időszakból, amelyekről kissé magam is elfeledkeztem. 2017. április 4-én, kedden kaptunk először lehetőséget a Tilos Rádióban, hogy kísérleti jelleggel, kétheti rendszerességgel csináljunk néhány műsort egy kiürült, reggel 7-es idősávban. A legelső Sokolébresztő-"pilot" csak nyomokban hasonlított a mostanira: a DJ Bohumil Holacsek (vagyis Vojnits Attila), Yano (Tas Janó) és Miles (Füleki András) vezette műsorban a rövid, alig egyórás műsoridő ellenére mindenféle téma helyet kapott és sok király hiányzene megszólalt. Meg persze a Felszabadulás Dala a jeles dátum tiszteletére. "Mert mi komolyan viccelünk."

sokol_stuff2.jpg

A nagy trió már hosszú rádiós múlttal rendelkezett a Sokol FM, illetve Sokol2-ősHallás című korábbi rádióműsorok révén, s ebbe kapcsolódtam bele én (alias Dr. Mzperix, ahogy ők elneveztek) negyedikként, hogy a "tudomány rovatot" vigyem. A más rádióadókon (RadioQ, Muzsikus rádió) sugárzott korábbi Sokolok lényegesen "ráérősebb" műsorok tudtak lenni, hála a kétórás vagy hosszabb műsoridőnek. Ott jutott kényelmesen hely és idő mindenfélének Frank Zappától a világzenén keresztül a tudományos témákig. Az egyórás műsorablakról azonban rövidesen kiderült, hogy iszonyú szűkös tud lenni, s minden alkalommal szinte biztosra vehető volt, hogy nem juthat idő a betervezett témák jó részére. A "próbaidő" lejártával a Tilos szerkesztősége és kuratóriuma úgy értékelte a helyzetet, hogy a műsor így túl sokat akar markolni és keveset fog. Vagyis a csodásan eklektikus "alternatív búvárműsorunk" válaszút elé került: vagy elköszönünk a Tilostól (és a rádiózás lehetőségétől), vagy kijelölünk egy fő tematikát. Amikor késve beestem a szerkesztőségi megbeszélésre 2017. május 23-án, ezt a kérdést tárgyalták, s eléggé gyászos hangulat fogadott: úgy tűnt, hogy ez ennyi volt. De akkor valaki felvetette, hogy a tudomány rovat (vagyis az a rész, aminek én voltam a "felelőse") lehetne a Sokolébresztő központi eleme, hiszen ilyen fajta műsor éppen nem nagyon volt a palettán. Szóval így lett végülis a Sokolébresztő egyik napról a másikra "az űrös műsor" én pedig rendszeres meghívott vendégből az egyik témagazda.

dalai2.jpg

Miles, aki hozzám hasonlóan hardcore "űrrajongó", aztán hamarosan kitalálta, hogy beszéljük végig az űrverseny történetét. Mármint 1957-től, a Szputnyik-1-től, vagy akár még azelőttről indulva. Hogyan mentek föl az első műholdak és űrhajók, hogyan küzdött egymással földön-égen a Szovjetunió és az Egyesült Államok az elsőbbségekért, s mi mindent profitáltunk mindebből eközben mi, földlakók idelenn. Ezzel egy végeláthatatlan műsorfolyam vette kezdetét, melyben szépen ráérősen elkezdtük "megfejteni" az egész kimeríthetetlen sztorit. Közben persze esett szó sok egyéb témáról is és egyre gyakrabban fordultak meg a stúdióban "állandó szakértőink", Pál Andris és Werner Norbi; két kiváló kutató, akik akkor mindketten Lendület-kutatócsoportokat vezettek Budapesten asztro-témákban.

apal_wnorbi_kicsi.jpg

Sokat gondolkoztam, hogy melyek voltak a legemlékezetesebb adások számomra az elmúlt száz közül. Mindenképpen a kedvencek közé sorolom a tizenkét(!) adásból álló monstre John Young-sorozatunkat 2018-ból, amikor ugyancsak Miles javaslatára nekiláttunk végigtárgyalni az akkor elhunyt legendás űrhajós pályafutását az első Gemini-űrhajótól két holdutazásán át az űrrepülőgépig. Igen, egy fél napnyi adagot végigszövegeltünk Youngról. (Amúgy ekkor, a 27. adásban fordult elő először, hogy egyedül, "one-man show" üzemmódban vezettem műsort.)

Hasonlóan felejthetetlen élményt jelentett nekem, amikor Werner Norbival "élőben" közvetítettük az Apollo-11 holdsétáját a "kis lépés" 50. évfordulóján, miközben néztük és hallgattuk a korabeli vágatlan eredeti adást a Holdról. A valós idejű kommentárunkat utóbb a nagyobb élvezeti érték érdekében össze is passzintottam a tévé-képpel:

Vagy ott volt a nagy űrzenés adás, amellyel zenész Édesapám 60. születésnapja tiszteletére jelentkeztünk Pál Andrissal 2019. decemberében. A COVID "első évadja" idején, 2020-ban aztán egy új szereplővel is bővült a csapatunk: Rakétafüsttel, az óvodás űrszakértővel, aki az amerikai hadsereg titokzatos X-37B űrsiklójának startját közvetítette először, nem is akárhogy. Az eltelt négy évben sok érdekesség történt az űrben és a Földön, s mi igyekeztünk minden lényegesre reflektálni a magunk módján. Nagy örömömre Schuminszky Nándor és Szentpéteri László, a magyar űrkutatási ismeretterjesztés megkerülhetetlen figurái is megfordultak az adásban, illetve készíthettünk exkluzív interjút Oded Aharonsonnal, a Beresheet izraeli holdszonda vezető kutatójával is.

Azt hiszem a 100. is az emlékezetes adások sorát fogja gyarapítani számomra. Nem elég, hogy "Percy" hihetetlen látványosan és tankönyvbe illő pontossággal Marsot ért (ezzel ez lett a második leszállás a vörös bolygón, amit a Sokolébresztő követett), de ezt Rakétafüsttel, Andrissal, Norbival, Miles-szal, Holacsekkel és Yanóval is megtárgyalhattuk, a végén egy kis gránátos kockával. Hallgassátok szeretettel!

emTV.hu // Tilos Rádió // Sokolébresztő

post_sc.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5916438538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása