2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Elindult az amerikai űrhaderő rejtélyes űrsiklója: startközvetítés egy óvodással

Sokolébresztő #80

2020. május 21. - Sokolébresztő

Rohamosan közeledik a Dragon-2 űrhajó első emberes útja, mely a tervek szerint jövő héten véget vet annak a csaknem kilenc éve tartó dicstelen állapotnak, hogy az Egyesült Államok nem képes önerőből embert indítani az űrbe. Addig pedig nem kis nosztalgiával gondolunk a NASA legendás space shuttle űrrepülőgéprendszerére, amely nélkül a Nemzetközi Űrállomás vagy épp a Hubble-űrtávcső sem létezne. Bár a legendás orbiterek immár kiállítási tárgyak, Amerikának ma is létezik egy aktív űrrepülőgépe, ami most is éppen odafönt kering, mégis alig tudhatunk róla valamit. Ez a rejtélyes űreszköz a múlt hétvégén Cape Canaveralről hatodik útjára indult X-37B, a space shuttle kb. 1:4 méretarányú, utasok nélküli "kistestvére". A hétfői Sokolébresztőben, vagyis a Tilos Rádión kéthetente jelentkező űrműsorunkban meg is néztük a startot és közben alaposan megszakértettük a látottakat, mégpedig rendhagyó módon a "Rakétafüst" művésznéven bejelentkező négyéves, kiscsoportos óvodás űrszakértő-vendégemmel.

x35b.jpg

"Rakétafüst" nem ma kezdte az űripart: valódi neve 2018 novemberében az InSight űrszonda fedélzetén a Marsra is eljutott és felnőtteket megszégyenítő ismeretekkel rendelkezik a rakétatechnika tárgykörében. Az elő-gyereknapi Sokolébresztőből megtudhatjuk, miért is lesznek fehérek a starthelyen az amúgy barna rakéták, hogyan keveredett a legtitkosabb szovjet katonai űrprogramhoz kifejlesztett orosz rakétahajtómű a nem kevésbé titkos amerikai katonai űrsiklót szállító hordozóeszköz aljára és hogy miért angol nyelven zajlik a visszaszámlálás.

sokol_gyereknap.JPG

Találgattuk, hogy milyen feladatai lesznek az X-37B-nek, amiről szokás szerint csak néhány információmorzsát hintett el az üzemeltető, vagyis a Trump elnök által létrehozott Űrhaderő (US Space Force). És mindeközben ízelítőt kaphattunk egy rakétaindítás eseményeiből: az időjárás miatti kétszeri lélekölő halasztásból és az irányítóközpontban uralkodó feszült hangulatból, amit most az is fokozott, hogy a startot a koronavírus floridai tetőzése idején bonyolították le szájmaszkos irányítókkal. Az indítás fényesen sikerült, a kis űrsikló pedig már odafent gyűjti az adatokat (a jó ég tudja miről és meddig, mert ez is titkos). Mi pedig szépen lassan ráfordulunk a nagy Berci40 projektre, hogy méltóképpen megünnepeljük első űrhajósunk történelmi útjának negyvenedik évfordulóját. A Sokolébresztő adása a Tilos Rádió archívumában hallgatható vissza.

emTV.hu // fotók: Boeing // VM

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9915710310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása