2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Évadnyitó, egy Apollo-űrhajós vendégeskedésével

Parallaxis Podcast #51

2021. szeptember 02. - Parallaxis Univerzum

Russell L. „Rusty” Schweickartot, évadnyitó podcastunk különleges vendégét 1969-ben azzal bízta meg a NASA, hogy repülje be az Apollo-program ikonikus űrhajótípusát, a holdkompot. Ráadásul Schweickartnak a Spider (pók) névre keresztelt űreszköz fedélzetéről a nyílt világűrbe kilépve végre kellett hajtania a „hátizsákos”, vagyis önálló életfenntartó rendszerrel ellátott holdi szkafander első tesztelését is. Az űrsétát követően aztán a két űrhajó szétvált, s a Spider önálló manőverezésbe kezdett: ezzel ő és társa James McDivitt parancsnok lettek az első emberek, akik olyan járművel közlekedtek szabadon az űrben, amely nem volt képes visszatérni a Földre, hiszen csakis a vákuumban való használatra tervezték. Nyugodtan kijelenthető tehát, hogy az Apollo-9 minden idők egyik legambiciózusabb és legkockázatosabb tesztrepülése volt, amelyen a hajók rengeteg kritikus fontosságú rendszerét először próbálták ki. S ha nem sikerült volna mindez tökéletesen, Neil Armstrong nem tehette volna meg „kis lépését” mindössze négy hónappal később a Holdon. De szerencsére minden klappolt, a többi pedig már történelem.

parapod_ep51.jpg

Rusty Schweickartot alaposan kikérdeztük az Apollo-9 szédületes repüléséről. Szó esett a röhejesen komplikált űrhajó-összekapcsoló mechanizmusról, illetve, hogy hogyan koccant (döndült) össze a papírvékony falú Spider az anyaűrhajóval. Sőt arról is, hogy miért egyszerűbb az élet az űrhajón, mint a szimulátorban. Ám a ma már nyolcvanöt éves Schweickart nem az a fajta ősűrhajós, aki az Apollo-program után nyugton tudott volna üldögélni a babérjain. Ehelyett sok egyéb mellett alapítója és ötletgazdája lett az Association of Space Explorers (ASE) nevű nemzetközi szervezetnek, mely hozzá hasonló, tudatosan társadalomformáló szerepet vállaló férfiakat és nőket tömörít, akikben az a közös, hogy mindannyian megjárták már a világűrt. Az űrhajós-szövetség, mely idén novemberben éppen Budapesten tartja majd meg kongresszusát távolról sem valamiféle gittegylet. Aktuális globális problémák megoldásával foglalkoznak, melyekhez nem árt a kozmikus perspektíva. Például javaslatot tettek az ENSZ-nek egy operatív szakértői bizottság felállítására, amely a Földet fenyegető aszteroidák eltérítését koordinálná.

rusty_to_mv_scan.jpg

Minél jobban ismerjük egy ilyen veszélyes égitest pályáját, annál pontosabban meg tudjuk határozni, hogy elérheti-e bolygónkat. Ám a mindig jelen lévő mérési pontatlanságok miatt sohasem állítható teljes bizonyossággal, hogy egy ilyen kozmikus szikla- vas- vagy jégdarab elkerül minket. Az ASE által javasolt tanácsadó bizottság feladata lenne ezért többek között a megfelelő „riadókészültség-skála” felállítása is. Ha egy 12 kilométeres aszteroida jár erre például, amekkora a dinoszauruszok kihalásáért is felelős lehetett, még ha csupán egyetlen százaléknyi esélye is van annak, hogy eltrafál, azt is nagyon-nagyon komolyan kell venni. Ha viszont egy 10 méteres darabról van szó, akkor annyira azért nem. Az ilyen intézkedési szintek megállapítása azonban nem egyszerű, és mindenféle morális kérdést is felvet – ezért is fontos, hogy meglegyen a nemzetközi konszenzus, mondja Schweickart. Gondoljunk csak bele: az eltérítő művelet során a kisbolygó pályája, és ezzel a Földpálya-keresztezés várható időpontja szép lassan „mászik”. A művelet során nyilván lesz olyan szakasz, amikor a pályák metszéspontja, mielőtt „lekúszna” a Földgolyóról, átmenetileg az egyik ország területéről egy másikéra vándorol, nem éppen egyszerű politikai döntéshelyzeteket idézve elő. Ezt is részletesen megbeszéltük interjúnkban. 

dave_scott_standup.jpg

Rusty mellett ráadásul évadnyitónkban hallhatjátok először műsorvezető csapatunk új tagját, Ivanics-Rieger Klaudiát is, akitől többek közt azt is megtudhattuk, hogy mi az az Űrbatyu és hogy hol és mennyiért lehet Magyarországon egy laikusnak „menni egy kört” vadászgéppel. Hallgassátok szeretettel!

A Parallaxis epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // fotók: NASA, cikk: Vincze Miklós

post_donate.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4016675624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása