2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

William Shatner a legidősebb ember, aki az űrben járt

Kirk eljutott oda, ahol még Shatner nem járt

2021. október 14. - emTV.hu

A kilencvenéves William Shatner, aki az eredeti Star Trek sorozatban Kirk kapitány szerepében szerzett hírnevet, most felszállt egy szuborbitális űrhajó fedélzetére, amely a világűr peremét súrolta, mielőtt ejtőernyővel landolt volna, és ezzel Shatner lett a legidősebb ember, aki valaha is utazott az űrben – írja a CNN Business.

willshatner.jpg

Shatner egy New Shepard űrhajó fedélzetén szállt fel – amelyet Jeff Bezos űrhajózási társasága, a Blue Origin fejlesztett ki, és amely ugyanaz a jármű, amely idén nyáron magát Bezost is az űrbe vitte. (Bezos egyébként hatalmas Star Trek-rajongó.) Shatner a legénység három tagja társaságában jutott ki az űrbe: Chris Boshuizen, a Planet Labs műholdas cég társalapítója, és Glen de Vries szoftvervezető, akik mindketten fizető ügyfelek, valamint Audrey Powers, a Blue Origin küldetésért és repülési műveletekért felelős alelnöke.

"Amit adtatok nekem, az a legmélyebb élmény, annyira tele vagyok érzelmekkel, egyszerűen rendkívüli! Remélem, ezt soha nem heverem ki. Remélem, hogy meg tudom tartani azt, amit most érzek!"

– mondta Shatner Bezosnak közvetlenül a kapszulából való kiszállás után.

Utazásuk nem egészen úgy zajlott, mint azok a bolygóközi kiruccanások, amelyeket Shatner színészi pályafutása során kapitányként vezetett. A New Shepard repülése a felszállástól a leszállásig mindössze tíz percig tartott, és az utasok körülbelül három percig élvezhették a súlytalanságot.

A csoport magyar idő szerint szerda délután, a szél okozta késések sorozata után beült a kicsit több, mint 18 méter magas rakéta tetején lévő kapszulába, aztán 16:51-kor a rakéta beindította hajtóműveit, és a hangsebességet meghaladva felemelte a kapszulát a Kármán-vonal fölé, amely közel száz kilométeres magasságában a világűr kezdetének kijelölésére használt vonal.

Shatner és utastársai akár 5,5 G-t is tapasztalhattak – ami olyan érzés, mintha a testsúlyuk ötszöröse nyomná a mellkasukat – a több mint 3220 kilométer per órás utazás során.

Shanter új rekordja, hogy ő lett a legidősebb ember, aki űrrepülést hajtott végre, felülmúlja a 82 éves Wally Funk három hónappal ezelőtti rekordját, aki korábban űrhajósjelölt volt, de korábban nem kapott lehetőséget a repülésre, mielőtt csatlakozott volna Bezos júliusi repüléséhez.

Shatner repülése volt a második a Blue Origin reményei szerint sok űrturisztikai indítás közül, amelyek gazdag ügyfeleket és izgalomra vágyókat szállítanak az űr peremére. Ez egy olyan üzletág lehet, amely segít finanszírozni a Blue Origin más, ambiciózusabb űrprojektjeit, amelyek között szerepel egy 91 méter magas rakéta kifejlesztése, amely elég erős ahhoz, hogy műholdakat lőjön pályára, valamint egy holdraszálló űrhajó megépítése is tervben van.

Shatner repülése azonban olyan szalagcímek közepette történik, – emlékeztet a CNN Business, – amelyek a Blue Origin belső zűrzavaráról adnak képet, beleértve a vezető beosztású alkalmazottak közül több távozót is, miután a vállalat elvesztette a NASA kulcsfontosságú szerződését Elon Musk SpaceX-ével szemben.

Egy huszonegy jelenlegi és volt alkalmazottból álló csoport írt egy jelentést, amelyben azt állítják, hogy a Blue Originnél "dehumanizáló" munkahelyi környezet uralkodik, amely tele van szexizmussal. Azt is állítják, hogy a vállalat nem teremtett biztonságos környezetet, és a jelentés szerzői közül sokan azt állítják, hogy "nem repülnének Blue Origin járművön". A jelenlegi kritikák nagy része a Blue Origin vezérigazgatójának, Bob Smithnek a vezetési stílusára is irányul, akit Bezos 2017-ben nevezett ki a vállalat napi működésének irányítására.

A Blue Origin nem válaszolt a biztonsági vádakkal kapcsolatos megkeresésekre. A vállalat azonban többször is kijelentette, hogy a biztonság a legfontosabb prioritása.

emTV.hu // CNN Business

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2016720328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása