2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították

A kutatók felfedezték azt a szagreceptort, mely a testszag észleléséért felel

2022. február 08. - emTV.hu

testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították amerikai kutatók – írja a The Guardian, amit az MTI szemlézett. A mintegy négyszáz szaglóreceptornak csupán töredékéről mutatták ki eddig, hogy részt vesz a speciális szagok észlelésében.

35473917_2713593_56d91062096fddf6ab8c0dab3b4101fc_wm.jpg

"Még mindig meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az észleléseket"

– mondta Joel Mainland, a Pennsylvaniai Egyetem és Monell Chemical Senses Center közös tanulmányának társszerzője. A már feltárt receptorok között van például a cis-3-hexen-1-ol nevű, a frissen vágott fűre emlékeztető illatú kémiai anyagot érzékelő receptor és az androsztenon nevű, a szteroidhormon érzékeléséhez köthető receptor. Utóbbi az egyén genetikai felépítésétől függően lehet vizelethez hasonlatos vagy szantálfa illatú, és akár illattalan is.

A kutatók most felfedezték azt a szagreceptort, mely a testszag, valamint azt, amely a pézsmaszerű illat észleléséért felel.

A Plos Genetics című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint Mainland és kollégái ezer kínai embert kértek meg, hogy 100 pontos skálán értékeljék tíz szaganyag intenzitását és kellemességét.

A szagok között szerepelt a galaxolid, egy szintetikus pézsma, és a 3M2H. Ez a körülbelül 120 testszagú vegyi anyag egyike, de amely önmagában hordozza ezt a "jellegzetes illatot".

A szakértők ezt követően az eredményeket összevetették a minden résztvevő teljes genomjának elemzéséből származó adatokkal.

Az eredmények megerősítették a korábban felfedezett összefüggéseket az érzékelés, az intenzitást és a specifikus szagreceptorok genetikai változatai között négyből három illat, köztük az androsztenon esetében is.

A kutatók találtak genetikai variánsokat is, amelyek a galaxolid és a 3M2H pézsmaillatának érzékeléséhez kapcsolódnak. Ezáltal először azonosították emberben azokat a szagreceptorokat, amelyek részt vesznek ezen illatok észlelésében.

Mainland szerint eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak például személyi higiéniai termékek fejlesztésénél.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció / Pixabay

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3517166032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása