2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Nem hasonlítható máshoz egy marsi lejátszási lista

A kutatók azt hitték, elromlott a mikrofon

2022. május 30. - emTV.hu

Amióta a NASA Perseverance marsjárója leszállt a vörös bolygón, két mikrofonja több órányi hangfelvételt készített, amelyek értékes információkkal szolgálnak a Mars légköréről – írja a Phys.org alapján a 24.hu. Baptiste Chide, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársa a Mars hangzásvilága című előadásában eme akusztikai információk fontosságát tárgyalta a Perseverance mikrofonjai által rögzített első hangok áttekintése címmel az Amerikai Akusztikai Társaság 182. találkozóján május 25-én Denverben.

perseverance.jpg

A rover által a bolygó felszínén készített felvételekből a csapat az adatokat egy körülbelül öt órányi marsi lejátszási listává redukálta. Ebből kiderül, hogy az idő nagy részében a Mars nagyon csendes. A hangok húsz decibellel alacsonyabbak, mint a Földön ugyanannak a forrásnak a hallatán, és a szelet leszámítva kevés a természetes zaj.

"Olyan csend van, hogy egy ponton azt hittük, elromlott a mikrofon"

– mondta Chide. Miután azonban alaposan ellenőrizték az adatokat, a csoport lenyűgöző jelenségeket fedezett fel: a szél nagyon változatos volt, és a légkör is sokszor hirtelen megváltozott, s a szélcsendből intenzív, gyors széllökések lettek.

A 24.hu kiemeli: a kutatók a Perseverance lézerkibocsátásainak hangjából azt is meg tudták erősíteni, hogy a bolygón a magas frekvenciájú zajok gyorsabban terjednek, mint az alacsonyak. A Naprendszerben a Mars az egyetlen hely, ahol ez így történik, a jelenség hátterében az atmoszférában lévő szén-dioxid-molekulák egyedi tulajdonságai állnak.

Az égitest évszakai nagyban befolyásolják a felszín zajait. Ahogy a szén-dioxid télen megfagy a sarkokon, a légkör sűrűsége átalakul, és a környezet hangereje nagyjából húsz százalékkal változik.

emTV.hu // Phys.org // 24.hu // fotó: NASA / JPL-Caltech

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6117843435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása