2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A NASA közzéteszi a bolygóvédelmi teszt képeit

A sikeres DART küldetés felvételén látható, ahogy az űrszonda az aszteroidába csapódott

2022. október 03. - emTV.hu

A NASA nem rég közzétette az első részletes képeket az úttörő mélyűri bolygóvédelmi tesztről, amely során egy űrszonda egy távoli aszteroidának ütközött azzal a céllal, hogy megpróbálják megváltoztatni annak pályáját. A James Webb és a Hubble űrteleszkópok rögzítették a becsapódást a Földtől nagyjából 11 millió kilométerre lévő Didymos aszteroida holdján, a Dimorphos-on.

nasa-dart-mission-webb-hubble.jpg

A 325 millió dolláros DART (Double asteroid redirection test, azaz kettős aszteroida átirányítási teszt") küldetés fotóit két színes time-lapse animációban kombinálták (itt a Hubble, itt pedig a Webb felvétele), amelyek az űreszköz közeledését, majd az ütközés pillanatának fényességét mutatják. Az animációk mellett, amelyeket csütörtökön tettek közzé az amerikai űrügynökség honlapján, számos előtte-utána állóképet is láthatunk, amelyeken az ütközés előtt és után látható a becsapódás, valamint az ütközés ereje által az aszteroidából kidobott kőzetanyag, az ejekta élénk tüskéi.

"A Webb és a Hubble megmutatja, amit a NASA-nál mindig is tudtunk: többet tanulunk, ha együtt dolgozunk.

Először fordult elő, hogy a Webb és a Hubble egyszerre készített képeket ugyanarról a kozmoszban található célpontról: egy aszteroidáról, amelybe egy űreszköz 7 millió kilométeres út után csapódott be. Az egész emberiség izgatottan várja a Webb, a Hubble és a földi távcsöveink által a Dart küldetésről és azon túlmutató felfedezéseket"

– mondta Bill Nelson, az ügynökség adminisztrátora és volt űrhajós a képekhez csatolt nyilatkozatában. A küldetés vezetői a becsapódás után elmondták, hogy akár két hónapba is beletelhet, mire kiderül, hogy a DART becsapódásának ereje elegendő volt-e ahhoz, hogy a Dimorphos elmozduljon a Didymos körüli rendszeres keringési pályájáról. A kutatók földi távcsövekkel fogják nyomon követni a mozgását és sebességét, hogy megállapítsák az esetleges eltéréseket, valamint tanulmányozzák a Webb közép-infravörös műszerének és közeli infravörös spektrográfjának adatait.

A DART program helyettes vezetője, Elena Adams elmondta, hogy az űreszköz frontálisan csapódott be a Dimorphosba, mindössze 17 méterre a célpontjától.

"Gyakorlatilag telitalálat volt. Azt hiszem, amennyire meg tudjuk állapítani, az első bolygóvédelmi teszt sikeres volt, és ennek tapsolhatunk"

– örvendezett. A DART küldetés az emberiség első kísérletét jelentette egy másik égitest mozgatására, ami egy példátlan teszt volt a NASA azon képességének tesztelésére, hogy megvédje a Földet egy feléje száguldó nagy aszteroida végzetes forgatókönyvétől.

KAPCSOLÓDÓ PODCAST | SOKOLÉBRESZTŐ #141

emTV.hu // The Guardian // címlapképünk: ESA / Webb / AFP / Getty Images

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9817945364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása