2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Napelemes autót és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Egyetemen

Világszínvonalú kutatásfejlesztés folyik a hidrogén és a napelem hajtású járművek terén

2022. december 30. - emTV.hu

Napelemes autót és egy elektromos motort fejlesztettek ki menetképesre a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén – tájékoztatta az egyetem az MTI-t. Mint írják, a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén világszínvonalú kutatásfejlesztés folyik a hidrogén és a napelem hajtású járművek kialakításában.

napelemes_auto_neumann_janos_egyetemen.jpg

A kutatók úgy vélik, nem megoldhatatlan már a közeljövőben sem a fosszilis tüzelőanyagok (benzin, dízel) helyettesítése.

"Hármas gondolkodásban lehet a megoldás: a napenergia felhasználása a napelemekkel, akkumulátor a tároláshoz és a hidrogén", amit a kutatások szerint lehet cseppfolyósítani és a benzinkutakon akár majd üzemanyagként használni, ezáltal a hidrogénből akkor is lehet előállítani és hasznosítani az energiát, ha nincs napsütés – írták a közleményben.

A kutatásban két járművet is menetképesre fejlesztettek, egy elektromos motort és egy napelemes autót, az utóbbit hétfőn útnak is indították az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol a tervek szerint számos kiállításon, workshopon vesz majd részt – olvasható a közleményben.

Az egyetem fejlesztőcsapata 2023-ban a legújabb fejlesztésű, hidrogénhajtású járművét szeretné bemutatni a Dubajban megrendezendő Globális Klímacsúcson (COP28) – közölték.

emTV.hu // MTI

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5318013370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása