2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Nyolclábú rettegés: a B-horror inváziója

White Sam #10

2023. március 13. - Parallaxis Univerzum

A White Sam márciusi adásában pókokat kínálunk némi mutagén mérgező hulladékkal – a hatás persze nem marad el! Ezúttal tehát nyolclábú szörnyszülöttek ijesztgetnek minket a 2002-es Mérges pókok című szörnyvígjátékban, és egy igen jó hangulatú podcast epizódban Norbival, Gergővel, Gézával és rengeteg nyolclábú rémülettel!

whitesam_ep10_cover.png

csik_patreon.jpg

A Mérges pókok című film fő témája, egyáltalán nem meglepő módon a mutáns pókok, amelyek hatalmas méretűre nőnek és az embereket fenyegetik. Bár a filmben bemutatott események tudományosan lehetetlenek, azonban számos tényt ismerünk a valódi pókokról, amelyekre a film épít.

A valódi pókok a ragadozó rovarok közé tartoznak, és évszázadok óta foglalkoztatják a kutatókat. Az evolúció során a pókok több speciális tulajdonsággal is felvértezték magukat, hogy megküzdjenek a különböző kihívásokkal. Például képesek hihetetlenül gyorsan mozogni, így könnyen elkerülhetik a támadásokat, vagy fordítva, megtámadhatják a prédájukat. A film pókjaiban is megjelenik ez a tulajdonság.

A bemutatott mutáns pókok mérete azonban nem áll összhangban a valósággal. A valódi pókok testmérete viszonylag kicsi, és nem képesek olyan hatalmasra nőni. Agresszívebbnek is tűnnek, mint a valódi kollégáik, amelyek általában inkább kerülik az embereket, és csak akkor támadnak, ha valóban fenyegetve érzik magukat. A filmben látható pókok inkább a hagyományos horrorfilmek szörnyeinek megfelelően viselkednek, és ez a karakterisztika inkább a szórakoztatásra, mintsem a tudományos hitelességre épül.

A film mindazonáltal az emberek és a természet viszonyára is rámutat: az emberi tevékenység, mint például az ásványbányászat hatásai a környezetre, és hogy az emberi felelőtlenség milyen katasztrofális következményekkel járhat.

Mérges pókok (Eight Legged Freaks, magyarul: Nyolclábú rémálmok) alapötlete eredetileg egy 1997-es rövidfilmben merült fel, majd a készítők úgy döntöttek, hogy egy teljes értékű mozifilmet készítenek belőle. Ha valaki nem rajong a nyolclábúakért, akkor is érdemes megtekinteni, hiszen garantáltan izgalmas és szórakoztató élményben lesz része!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // a cikk a ChatGPT segítségével készült // borítókép: Warner Bros. Entertainment Inc

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2018055390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása