2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az áltudományok kora

Médiazabálók #10

2023. október 02. - Parallaxis Univerzum

Az áltudomány kifejezést olyan tevékenységek vagy hiedelmek leírására használjuk, amelyeket nem alapoznak meg tudományos bizonyítékok vagy módszerek, és egyáltalán nem elfogadottak a tudományos közösségben. Legyen az a manapság is roppantul népszerű asztrológia, laposföld vagy chemtrail, a Médiazabálók évadzáró részében ezt a kártékony jelenséget vizsgáltuk, miközben galambok figyeltek és irányítottak minket. A kód: 77 877 563 125!

mzaba_ep10_cover.png

csik_patreon.jpg

A Médiazabálók aktuális részében az áltudományokról lesz szó. Részleteiben beszélgetünk, kezdve az áltudományok általános jelenségétől, egészen a káros hatásaikig. Emellett feltárjuk az igazi tudományosság alapelveit, amik a józan ész, az empirikus bizonyítékok, az objektivitás és a következetesség.

Az áltudományok világa sokszor vonzó lehet a kíváncsi szellemek számára, de fontos tudnunk, hogy ezek a területek nem rendelkeznek azokkal az alapelvekkel, amik az igazi tudomány alapvetései. Az első és talán legnehezebb lépés, hogy felismerjük az áltudományokat. Ezek a "tudományosnak" látszó, ámde alátámasztatlan állítások és gyakorlatok, gyakran hangzatos ígéretekkel próbálják meg magukra felhívni a figyelmet. A homeopátia és az asztrológia két ilyen példa, melyek sokakat megfoghatnak, de tudatos hozzáállással és kritikai gondolkodással felismerhetjük, hogy nincsenek meg a valódi tudományosság kritériumai.

A homeopátia például olyan eljárás, melyben az aktív hatóanyag nagy mértékben hígítva kerül felhasználásra. Az elmélet szerint minél hígabb a hatóanyag, annál hatásosabb lesz. Azonban az empirikus bizonyítékok hiánya és az eljárás összeférhetetlensége a fizikai törvényekkel, azt sugallja, hogy a homeopátia inkább placebo hatással rendelkezik, semmint valódi gyógyító erejével.

Az asztrológia pedig az égitestek állásának és mozgásának befolyásáról szól az emberek életére. Bár sokan hisznek az asztrológiában és úgy vélik, hogy az égiek hatással vannak sorsukra, a tudományos vizsgálatok és kutatások nem támasztják alá ezt az elképzelést. Az asztrológia gyakran áltudománynak minősül, mivel nincsenek empirikus bizonyítékok a felállított állítások mögött.

Ahhoz, hogy megőrizzük a józan eszünket és megkülönböztessük az áltudományt az igazi tudománytól, elengedhetetlen, hogy kritikusan gondolkodjunk. Az empirikus bizonyítékok a megfigyeléseken és kísérleteken alapulnak, és lehetővé teszik számunkra, hogy objektíven megállapítsuk egy adott elmélet igazságtartalmát. Az objektivitás arra buzdít minket, hogy függetlenül és elfogulatlanul közelítsünk a tényekhez, míg a következetesség azt jelenti, hogy egy elméletnek és annak eredményeinek minden körülmények között meg kell felelnie ugyanazoknak az alapelveknek.

Az igazi tudomány hajlandó folyamatosan megkérdőjelezni és vizsgálni a saját elfogadott nézeteit, és nyitott a változásra, ha azt bizonyítékok támasztják alá. Ezáltal lehetőséget teremt az előrehaladásra és az új felfedezésekre.

Összességében, a podcast mai epizódjában bepillantást nyertünk az áltudományok világába, és megtanultuk, hogyan különböztethetjük meg azokat az igazi tudománytól. Fontos, hogy ne csak elfogadjuk a felhozott információkat, hanem saját kritikus gondolkodásunkat is bevonjuk a folyamatba. Vajon jelenleg az áltudományok korát éljük? Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Barkóczi Norbi

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr818212307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása