2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kérem, legyen kedves hozzám, Columbo úr

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #9

2023. december 18. - Parallaxis Retroverzum

A hadnagy ezúttal egy meglehetősen nehéz ügyben kénytelen nyomozni. Goldie, Bo Williamson korábbi felesége ugyanis arra gyanakszik, hogy volt férjét valaki eltette láb alól. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a férfi jelenlegi felesége, Jennifer, illetve az üzlettársa, Elliot Markham azt állítják, hogy Bo csak kedvenc időtöltésének hódol, vagyis utazgat a világban. Columbo nyomozni kezd, és a holttest előkerítése érdekében elszánt lépésre kényszerül, így Elliot a nyilvánosság előtt teszi nevetségessé a hadnagyot. Legalábbis kezdetben... A címszereplő, Peter Falk által rendezett, a Gyilkosság tervrajz alapján (1972) című rész kibeszélésére került sor legújabb Columbo podcastünkben!

columbo_ep9_cover.png

csik_patreon.jpg

Szívesen megtervezném a síremlékedet!

Az első jelenetekben megismerkedünk a későbbi áldozattal, a pénzes befekttetővel, Bo Williamsonnal, aki dühében összetöri a róla elnevezett városról, Williamson Cityről készült makettet, miközben feldúltan keresi majdani gyilkosát, az ingatlan tervező Elliot Markhamet

A néző számára kiderül, hogy a jövő városát nem Bo, hanem annak felesége, Jennifer, és Elliot erőlteti. Sőt, az egész projectet a befektetőt kihagyva tervezték meg. Bo le akarja állítani az építkezést, ám Elliotnak ez nem tetszik. Kiderül az is, hogy Bo halála esetén felesége csak apró pénzt örököl, míg a nagy vagyon letétbe kerül.

Rengeteget fejlődött a ló – a gyilkosság

Bo a városszéli lovaspályán beül a kocsijába, bekapcsolja a countryt, Elliot pedig a hátsó ülésen fegyverrel a kezében meglepi őt. Bár nem látjuk, de a néző számára egyértelműen kiderül, hogy Elliot megöli Bo-t. Elliot Bo kocsijával a Williamson Ranch-ra hajt, miközben klasszikus zene szól a rádióban. Ellenőrzi, hogy üres-e a ház, aztán összepakolja Bo holmiját, mintha csak a szokásához híven elutazott volna.

Életközpont

Az építkezésen vagyunk, Elliot sajtótájékoztatót tart. Megérkezik Columbo, Mrs. Williamsont keresi. Téblábol, szerencsétlenkedik, de végül megtalálja Bo Williamson feleségét. Kiderül, hogy egy bizonyos Mrs. Williamson telefonált, hogy a férje eltűnt és meghalt. Columbo nem érti mi történt, ám kiderül, hogy Goldie, Bo Williamson korábbi felesége telefonált, de a jelenlegi feleség és Elliot szerint sincs semmi ok a pánikra, Bo mindössze elutazott. Eközben Columbo tájékozódik a viszonyokról és felméri Elliot és Jennifer reakcióit.

Goldie

Goldie szerint a volt férje halott. Mindig beszéltek, mielőtt elutazott, és nagyon jól ismeri a volt férjét. Ám a hadnagyot telefonon értesítik, hogy megtalálták Bo kocsiját a repülőtéren, úgy tűnik, tényleg elutazott.

A japán masszőr hölgy egyébként a következőket mondja: "Kérem, legyen kedves hozzám, Columbo úr. Ön gyönyörű. Tudja, én szeretem önt. Nos, viszontlátásra. Jó napot!"

Country ritmusok a szívritmus szabályozóból

Columbo a megtalált kocsiban, zenét hallgat. Minden kazettán country van. A rádión viszont komolyzene szól. Egyértelmű: valaki más vezette az autót. Ezt a gyanút a jelenlegi és a volt Mrs. Williamson elmondása is megerősíti. Közben kiderül is az is, hogy Bonak pészmékere volt, elő volt jegyezve elemcserére, amit biztosan nem halasztott volna el. Columbo gyanúja Elliotra terelődik.

A rendőrségről jöttem

Titkárnője el van ájulva Elliottól, mesélés közben észre sem veszi, hogy Columbo bemegy az irodába, és észreveszi a Bo által a nyitójelenetben szétrombolt Williamson City makettet. Kiderül, hogy Eliot nagyon szereti a klasszikus zenét, a titkárnőtől pedig azt is megtudja, mi történt a makettekkel. A titkárnő szerint Bo szeszélyes, és csak a pénz érdekli.

Piramis

Columbo meglátogatja Eliotot az egyetemi előadásán, és megfogalmazza, hogy mint az egyiptomi piramisok, amiket bizonyos szakemberek szerint azért építettek, hogy megvédjék vele magát a sírkamrát, ő maga is így tűntetne el egy halottat – ezzel párhuzamot von az Eliot által épített irodaház alapozásával kapcsolatban.

Eliott azt is bevallja, hogy Bo jóváhagyása nélkül készítették el a terveket, ám hazug módon azt is hozzáteszi, hogy a félreértést hamar elsimították, Bo pedig a teljes támogatásáról biztosította a projectet. Columbot viszont nem hagyja nyugodni, hogy hiába találták meg a kocsit a reptéren, nincs egyik utaslistán se rajta a neve. Eliott ezt azzal magyarázza, hogy Bo kissé bogaras volt, biztosan álnéven utazott. Columbo pedig újabb kártyáját fordítja fel, amikor arról beszél, hogy míg Bo countryt hallgatott, a rádió viszont klasszikus zenére volt állítva. Klasszikus zenére, mint amilyet Eliott hallgat.

A texasi fickó

Columbo az építkezésen érdeklődik a művezetőtől, úgy tűnik neki, hogy a holttest az alapozás betonjában lehet. Eliotnak nem tetszik, hogy Columbo ahelyett, hogy Bo-t keresné, az építkezésen flangál és Eliot és Bo kapcsolatáról érdeklődik, és ezt szóvá is teszi a hadnagynak.

Doktor úr, én nem vizsgálatra jöttem

Columbo elmegy Bo Williamson kardiológusához, hogy megtudja, milyen vizsgálatra volt előjegyezve, és megtudja, hogy szokásos éves elemcserére várt a szívritmus szabályozója. Az orvos elmondja, hogy Bo kockáztatja az egészségét, ha nem keres fel egy szakembert, és kizárt dolognak tartja, hogy Bo más orvos kezébe adta volna magát.

Columbo távozáskor a váróteremben összetalálkozik Goldie-val, aki újra elmondja: a férje biztosan halott.

Nem könnyű labdákat keresni a bokrok között

A második feleség és a Eliot teniszeznek, a nő pedig megtalálja férje véres kalapját a susnyásban. Úgy tűnik Eliott se tudja hogyan kerülhetett oda. Columbo kideríti, hogy a kalapon talált vér és Bo vércsoportja azonos. A feleség kiborul, Eliot vigasztalni próbálja, hogy ez még nem jelent semmi biztosat.

Új játszma kezdődik

Eliot az irodájában bömbölteti a komolyzenét, láthatóan feldúlt. Felhívatja Mrs. Williamsont és elkéri Bo végrendeletét.

A következő jelenetben már Goldie-nál van, akit megvádol azzal, hogy ő rejtette el a véres kalapot a kertben, hogy az eltűnésből gyilkossági nyomozás váljék. Eliot szembesíti Goldie-t Bo végrendeletével és megvádolja a nőt, hogy anyagi érdeke fűződik a volt férj halálához.

Megérkezik Columbo, dicséri Eliot nyomozói szimatát, és arra kéri Goldie-t, hogy valljon színt, ő tette-e oda a kalapot. A hadnagy szembesíti a nőt, hogy tudja, hogy vágás van a karján, és azt is tudja, hogy Bo és Goldie vércsoportja azonos. Goldie bevallja, Eliot fainkodik, Columbo elkéri tőle Bo végrendeletét.

A D3-as tübbing

A hadnagy úgy gondolja, a holttest az egyik beton alapzatban lehet. Eliot azt mondja, ha Columbo úgy gondolja ott a hulla, ássák ki. Kiássák, de nem találnak semmit. Eliot kárörvend és a sajtó előtt égeti a hadnagyot, aki igen csalódott Goldie-val együtt.

Magát most felfüggesztik?

Ország-világ előtt bebizonyosodott, hogy nem volt a hulla a tübbingben, így Eliot megragadja az alkalmat, hogy a vidéki házban rejtegetett holttestet az építkezésre vigye. Klasszikus zenei aláfestéssel autózik Bó hullájával a csomagtartójában, amikor defektet szenved. Egy rendőr áll meg segíteni, Eliot pedig majdnem lebukik, amikor a biztos segíteni akar kereket cserélni.

Végül aztán sikeresen megérkezik az építkezésre, ám ott már Columbo hadnagy és a rendőrség várja…

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4918273195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása