2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A Boeing Starliner viszontagságos kalandjai az űrben

Sokolébresztő #188

2024. július 10. - Sokolébresztő

Témánk ezúttal a sokéves késéssel végre első emberes útjára indult új amerikai űrhajó, a Boeing Starliner, és annak viszontagságosra sikeredő, igencsak meghosszabbított kétszemélyes küldetése. Miért szivárog a hélium, és veszélyben vannak-e az űrhajósok? Hogyan alakulhatott ki egy akkora pechszéria, mint ami a tapasztalt Boeing konszern Apollo-alakú űrhajóját övezi, miközben a konkurencia sikert sikerre halmoz?

sokol_ep188_cover.png

csik_patreon.jpg

"Hurrá, éljen, nagyon jó, újra jár az Apollo!" - örülhettünk június 5-én, amikor megtörtént a Boeing Starliner űrhajótípus Calypso nevű példányának második startja a floridai Cape Canaveralról. Bár ez immár a Starliner-program harmadik éles űrbéli tesztrepülése, most elsőként foglaltak helyet űrhajósok is a 60-as, 70-es évek holdprogramjához kifejlesztett Apollo-kabinra nem véletlenül megszólalásig hasonlító crew module-ban. Butch Wilmore és Sunita Williams a NASA "sokat tűrt, leleményes" asztronautái, s ezzel a starttal a félig szlovén származású Williams lett az első nő a történelemben, aki elmondhatja magáról, hogy részt vesz egy emberszállító űrhajó személyzetes berepülésén. 

crew-1200-80.jpg

Röviddel a pályára állást követően azonban elkezdtek sokasodni a gondok. Bár Wilmore és Williams egyetlen percig sem voltak veszélyben, több hajtóműfúvókában is aggasztó nyomáscsökkenést kezdtek mutatni a műszerek. Mindez nem akadályozta meg a sikeres, mintaszerű dokkolást a Nemzetközi Űrállomáshoz, de azért kellőképpen nyugtalanítónak tűnhetett, ahogy a vadonatúj űrhajó több rakétahajtóművéből is egyszerre szivárog a tartályok megfelelő nyomás alatt tartásáért felelős héliumgáz. 

A NASA fejesei úgy döntöttek, hogy mivel nem sietnek sehova, étel-ital-oxigén van bőven az ISS fedélzetén, adnak időt a Boeing mérnökeinek, hogy kivizsgálják az esetet. Így esett, hogy az eredetileg nyolcnaposra tervezett Starliner-küldetés e sorok írásakor már harmincöt napja tart, s még mindig nincs új, hivatalos visszatérési dátum. Vajon mi lesz a Starliner sorsa? Miért pont héliumot használnak az űrhajó tartályaiban, s miért haladt ilyen rettentő lassan az űrhajó eddigi fejlesztése? Veszélyben lehet-e a személyzet a visszatérés megkísérlése során? Ezekre és más fontos Starliner-ügyi kérdésekre kerestem részválaszokat a legújabb Sokolébresztőben. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3118442915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása