2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az egyszemélyes hadi űrrepülőgép | Dyna-Soar-program

Sokolébresztő #192

2024. szeptember 04. - Sokolébresztő

Az aktuális Sokolébresztő témája ezúttal a félbemaradt, de korát messze megelőző Dyna-Soar-program volt: az amerikai légierő egyszemélyes katonai űrrepülőgépét még az ötvenes években kezdtek kifejleszteni. A csupaszárny űrsikló a tervek szerint képes lett volna ellenséges műholdakat ártalmatlanítani, barátiakat szervízelni, sőt, talán még földi célpontokat bombázni is. Igaz, végül sohasem repült, de a projekt tanulságaira máig építenek a szárnyas űreszközök tervezői.

sokol_ep192-cover.png

csik_patreon.jpg

Mindössze hetekkel az első Szputnyik indítása után minden tudományos körítés ellenére nyilvánvalóvá vált, hogy a világűr hadszíntér lehet a nem is olyan távoli jövőben. Gyorsan el is határozta az Egyesült Államok Légiereje, hogy gurít egy nagyot az új fegyverkezési versenyben: létrehoznak valami olyasmit, amiről Eugen Sänger ábrándozott még a náci Németországban, vagyis egy rakétahajtású "csupaszárny" űrrepülőgépet, amely indokolt esetben gyorsan bevethető, s mindenféle ellenséges légvédelem számára elérhetetlenül gyorsan és magasan halad. Ez lett a Dynamic Soarer, vagyis dinamikus vitorlázó, röviden Dyna-Soar koncepció, mely az X-20 jelölést kapta. 

10_nasa_color_dyna_soar.jpg

A tendert a manapság nem éppen jól csengő nevű, de az ötvenes-hatvanas években szinte a megbízhatóság megtestesítőjeként ismert Boeing vállalat nyerte, s így ők kezdtek el először ténylegesen, szerződéssel embervezette űreszközt tervezni Amerikában, megelőzve még a Mercury-programot is. A Dyna-Soarhoz ráadásul űrhajósjelölteket is kiválasztottak teljes titokban. 1960 tavaszán, amikor a magazinok a NASA Mercury asztronautáival voltak tele, már létezett egy másik hétfős különítmény is, melynek tagjai a seattle-i tervezőirodával szoros együttműködésben dolgoztak az űrrepülőgépen, s a tervek szerint néhány éven belül az űrbe indulhattak volna katonai küldetésekre. E csapatban a kezdetben még olyan legendás X-15 pilótákat is találunk, mint Bill Dana, vagy éppen Neil Armstrong, aki 1962-től aztán átszegődött a NASA űrhajós-programjába, hogy hét évvel később az első Holdra lépő emberré váljon. De mi lett a többiekkel és az egész Dyna-Soar programmal? Kiderül a legújabb Sokolébresztőből. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: USAF 

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7718482707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása