Özönvíz, tüzes eső, szétnyíló tenger: legrégebbi emlékeink tudományos szemmel

2019. november 28. 10:00 - Parallaxis Podcast

Parallaxis Podcast #15

A "mély történelem" (deep history) az emberi civilizáció fejlődésének korai, a kőkorszakig visszanyúló – és amúgy messze a leghosszabb – szakaszát jelenti, amelyről nem is léteznek egykorú írásos emlékeink. Pedig szinte minden igazán fontos felfedezésünk, technikánk, koncepciónk a városoktól a keréken át a mezőgazdaságig ebből a szinte elfeledett korból származik. Felderítése leginkább a régészet, genetika és nyelvészet eszközeivel történik, de sokszor hasznos támpontot jelent ehhez a régi népek eposzainak, mondáinak vizsgálata is. Az évszázadokon, évezredeken keresztül szájhagyomány útján terjedő történeteket rendszerint végül szerencsére leírták. Így ismerhetjük például nagy pontossággal az óhéber teremtéstörténetet (a Bibliából), a sumérok Gilgames-eposzát (feltárt agyagtáblákról), vagy a görögök Atlantisz-legendáját (Platón allegorikus írásaiból). Új podcastünkben annak eredtünk nyomába, hogy az ősi történetekben bemutatott hihetetlennek tűnő természeti katasztrófák és csodálatos jelenségek mögött milyen valóságos földtani, fizikai kataklizmák állhatnak.

redsea_parting_1.jpg

Megbeszéltük Doron Nof oceanográfus elméletét a Vörös-tenger szétnyílásáról, Bill Ryan és Walter Pitman geofizikusok ötletét az Özönvízről, illetve egy friss régészeti eredményt egy komolyabb közel-keleti meteorbecsapódásról, melynek köze lehet a Bibliában Szodoma és Gomora néven szereplő városok elpusztulásához. Végül még mélyebbre ereszkedünk a múlt kútjába és azon spekulálunk, hogy a hopi indiánok mondáiban talán egy tizenháromezer éves aszteroidazápor és klímakatasztrófa homályos emlékei köszönhetnek vissza.

Ráadásként: a beszélgetés során szóba kerültek Miklós sci-fi novellaötletei, amelyek a felvétel óta eltelt napokban testet öltöttek. Egy laza tízórás németországi vonatút megteremtette az ehhez szükséges időkeretet állandó fizikusunknak, megírta őket és fel is töltötte ide. Szóval a podcast meghallgatása után ezeket is olvasgathatja, akinek kedve tartja!

A Parallaxis Podcast aktuális epizódját ide kattintva különböző platformokon érheted el, töltheted le.

emTV.hu // címlapkép: Getty Images

tudomany_es_fantasztikum.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3415328014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.