2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Katasztrófafilmek A-tól Zs-ig: tornádók, földrengések és a New Yorkot kényszeresen büntető filmesek

Parallaxis Podcast #21

2020. március 05. - Parallaxis Univerzum

Nos, ismét nem bírtunk magunkkal. Bizonyára elevenen él lelkes hallgatóink emlékezetében a 2020-as évek első Parallaxis podcastje (de ha nem, erre tessék), amelyben "kedvenc" világvége-forgatókönyveinken és azok valóságtartalmán elmélkedtünk. Azóta ugyan eltelt negyed év, de maradt még ebben a témakörben muníció, gondoltuk, úgyhogy elhatároztuk, hogy új adásunkban a katasztrófafilmek világát vesszük górcső alá. Ezúttal kicsit alább adtuk, vagyis nem az Emberiség és/vagy a Föld elpusztulása került terítékre, hanem a "kisebb" és esetenként lokálisabb természeti katasztrófák, különös tekintettel ezek megjelenésére az A, B és Zs-kategóriás hollywoodi katasztrófafilmekben.

scene-king-kong-merian-c-cooper-ernest.jpg

Volt itt kérem minden a Motaba-vírustól King Kongig, de persze a tornádók, a földrengések, a megkergült földmágneses tér, no meg a maják átka (ami ugye 8 évvel ezelőtt eredményezte a világvégét) sem maradhatott ki. A bulihangulatot valami ilyesminek kell elképzelni:

Boncolgattuk továbbá a megválaszolhatatlan mélylélektani kérdést: ugyan miért néztek/néznek az emberek ilyesmiket egyáltalán, amikor például Bulgakovot is olvashatnának otthon vagy alhatnának egy jót? Sosem tudjuk meg. De mivel nézik, nézzük, s mégiscsak arra esküdtünk föl itt, hogy a tudományt keressük a fantasztikumban, most is megpróbáltunk valóságmagokat találni a San Franciscót és New Yorkot menetrendszerűen letaroló legkülönbözőbb grandiózus csapások mélyén. Nem volt könnyű! Próbálkozásunk azért legalább egy elég szórakoztató adást eredményezett, melyet szeretettel ajánlunk mindenkinek széles e Földön a tornádókból aláhulló cápák alatt és az atombombákkal meggyógyított földköpeny fölött.

Ide kattintva podcast formában is elérheted, akár le is töltheted az aktuális Parallaxis Podcast epizódot.

emTV.hu // fotó: az 1933-as King Kong mozifilm egy nevezetes jelenete

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6815501718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása