2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A hétvégi show sztárja a Jupiter és a Hold

A Jupiter és a Hold kellemes látványa az új évszak köszöntése

2022. szeptember 10. - emTV.hu

Az északi féltekén szeptemberben kezdődik a csillagászati megfigyelési szezon, amikor az éjszakák kezdenek hosszabbak lenni, megkönnyítve ezzel a csillagok és egyéb égi objektumok megfigyelését. A Jupiter és gyakorlatilag egy telihold kellemes párosával köszönthetjük az új évszakot ezen a hétvégén.

milky-way-4526277_1280.jpg

Igen, a cikket egy, a déli féltekén készült fotóval illusztráltuk, ám a The Guardian cikkében látható ábra megmutatja, hogy szeptember 11-én, vasárnap este, magyar idő szerint tizenegy órakor Londonban kelet-délkeleti irányba milyen lesz a kilátás. Így hazánkból is látható lesz a Szaturnusz, amely lágy okkersárga színével ragyog, a show sztárjai azonban a Jupiter és a Hold. Mindkettő ragyogóan fényes lesz, különösen a Hold, amely londoni nézőpontból 97 százalékban világít.

Keressünk egy tiszta keleti horizontú helyet, a megfigyelést legkésőbb 21.15-kor kezdjük, és nézzünk kelet felé. A Jupiter ez idő tájt fog feltűnni a horizonton. A Hold 20 perccel később követi.

A telihold szeptember 10-én, szombaton lesz, és a hagyományos aratóhold nevet viseli. Ezen az éjszakán a Hold távolabb lesz a Jupitertől, de mindkettő majdnem egyszerre kel majd fel 21.15 körül. A déli féltekéről a párosítás koraeste is jól látható, a keleti égbolton emelkedik.

emTV.hu // The Guardian // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8417926623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása