2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kisbolygóeltérítés-gyakorlat

Sokolébresztő #141

2022. szeptember 22. - Sokolébresztő

Az aktuális Sokolébresztő témája a NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) űrszondájának küldetése volt, amely hamarosan készakarva nekirepül egy kettős kisbolygó-rendszer egyik tagjának, hogy eltérítse azt. Talán nem olyan iszonyatos túlzás azt állítani, hogy ha annak idején a dinoszauruszoknak is lett volna ilyesmijük, akkor alighanem mi most nem lennénk itt. (Habár - spolóiler! - a következő Parallaxis podcastban Klaudiától megtudjuk majd, hogy 66 millió évvel ezelőtt szupervulkán-kitörések is súlyosbították a helyzetet, hiszen a baj csőstül jön.) Sok szó esett már a Földet fenyegető űrbéli szikla- vas- vagy jégdarabok elleni védekezésről, például a Parallaxis Podcast 51. epizódjában, amelyben az Apollo-9 asztronautájával, Rusty Schweickarttal tárgyaltuk ki a művelet nehézségeit. De a dolog éles kipróbálására nem került sor - egészen mostanáig.

sokol_ep141_cover.png

csik_patreon.jpg

A szeptember 26-án bekövetkező hajmeresztő művelet nehezen elképzelhető célzási pontosságot követel meg! A nagyjából 160 méteres átmérőjű kozmikus sziklát, mely a 780 méter átmérőjű Didymos aszteroida körül kering, attól nagyjából egy kilométernyire, úgy kell eltalálnia a féltonnás kamikáze-űrszondának, hogy közben relatív sebességük másodpercenként 6 kilométer lesz. Vagyis a céltárgy méretének megfelelő távolságot a szonda kevesebb, mint három századmásodperc alatt repüli át. Még a hiperszuper, katonai műholdaktól megörökölt nagyfelbontású DRACO fedőnevű fedélzeti kamera is alig egy órával az odaérkezés előtt lesz egyáltalán képes észlelni a Dimorphus névre keresztelt holdacskát. Ezután, mindössze négy perccel a becsapódás előtt nyílik lehetőség némi kis pályakorrekciókra, melyet a rádiókésés miatt a szondának gyakorlatilag teljesen önállóan kell elvégeznie a Dimorphus kamerával detektált helyzete alapján. Végül, ha minden klappol, megtörténik a becsapódás, ami a számítások szerint nagyjából fél milliméter másodpercenkénti sebességgel fogja megváltoztatni a holdacska keringési sebességét a Didymos körül. Egy ennyire kicsiny eltérés a Földről detektálhatatlan... lenne, ha nem éppen egy kettős kisbolygó egyik tagja volna a céltárgy. Így azonban relatíve könnyen megfigyelhető lesz a csillagászok számára az esemény, hiszen ennek eredményeként a Dimorphus 12 órás keringési ideje várhatóan 7 perccel megrövidül majd, s ez a periódusváltozás a Földról is észlelhető lesz. Az ötlet zseniális, a küldetés bátor és hosszú távú túlélésünk szempontjából rendkívül fontos lehet. Hogy hogyan sikerül a megvalósítás, az pedig néhány napon belül kiderül. De a Sokolébresztő legújabb adása máris itt van, hallgassátok szeretettel!

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2617934465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása