2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Visszaküldték a szerelőcsarnokba a NASA holdrakétáját

A közelgő hurrikán miatt novemberben próbálják meg ismét az űreszköz indítását

2022. szeptember 27. - emTV.hu

A Florida felé közeledő Ian hurrikán miatt hétfőn visszavitték a NASA Space Launch System (SLS) holdrakétáját a szerelőcsarnokba, hogy ne sérüljön meg. Az űreszköz valószínűleg novemberben indulhat útnak – számolt be róla a BBC hírportálja hétfőn. A nagyon lassú művelet során az SLS-t egy óriási vontatóval húzzák vissza a csarnokba.

block1_night_mf_bkdrop_wormeas_r4.jpg

A Mexikói-öböl felől érkező hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön ér partot Floridában, ahol az állam kormányzója, Ron DeSantis szükségállapotot hirdetett. A Kennedy Űrközpontnál erős szelet és heves esőzést jósoltak.

A vihar várhatóan nem tesz majd komoly kárt az indítóállásban, de a NASA nem akarta megkockáztatni, hogy a sok milliárd dolláros űreszköz esetleg megsérüljön. Miután az SLS-t visszaszállították a szerelőcsarnokba (Vehicle Assembly Building), várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az űreszköz indítását.

A NASA Artemis nevű programjának célja, hogy ötven év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, s azt megkerülve tér haza.

A következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat. Várhatóan 2025 végén az Artemis III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

emTV.hu // az MTI közleménye alapján // fotó: NASA

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4817940686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása