2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kommunikációs időkésés Budapest és a francia riviéra között

Parallaxis Kulissza

2022. november 23. - emTV.hu

Csütörtökön érkezik az új Parallaxis, melyben tudományos és fantasztikus szempontok alapján az öt éve készült Mentőexpedíció, avagy ha úgy jobban tetszik, a Marsi című mozit vizsgálták műsorvezetőink. A sztori szerint főhősünk a Marson ragad egyedül, így nincs más választása, mint túlélni, amíg segítség nem érkezik. Ráadásul a földi irányítással bolygónk és a Mars közötti kommunikációs időkésés miatt a valós időben történő párbeszéd sem lehetséges. Ironikus, hogy ennek a Parallaxis epizódnak a felvétele hasonló nehézségek elé állította a stábot.

ep77_cold.jpg

A Parallaxis felvétele általában 10-11 nappal a nyilvános premier előtt készül, aznap délután, amikor reggel 9-től Miklós a Sokolébresztővel van adásban a Tilos Rádióban. A jóval korábbi felvétel nem csak az utómunka miatt szükséges: időről-időre van egy-egy podcast, aminek rögzítése valamilyen – jobbára technikai – nehézségbe ütközik, hiszen a Parallaxis Univerzum podcastjei nem stúdiókban készülnek, hanem online kapcsolat segítségével kerül rögzítésre a Parallaxis, a SzubZsáner és a White Sam is.

A Parallaxis műsorvezetői viszont precíz emberek. Igyekeznek minden körülmény között az előre leegyeztetett napon felvenni a soron következő adást. Amikor pedig vészhelyzet van, reagálni kell, és tényleg minden körülmény között alkalmazkodni. Így tett a Parallaxis Univerzum legújabb műsorvezetője, Géza is, amikor néhány órával a felvétel előtt tudta meg, be kell ugrania a betegeskedő Klaudia – akinek innen is kívánjuk a legjobbakat! – helyett.

"Éppen a budapesti repülőtéren voltam úton Franciaországba. Megnéztem a film felét a repülőn, aztán Saint-Tropez-ben félreálltam kocsival, leparkoltam és mintha tényleg a Marsról próbáltam volna bejelentkezni"

– kommentálta a történteket Géza, aki legalább gyönyörű panoráma mellett kerített sort a Parallaxis felvételére. Igyekezett is megmutatni a felvétel előtt, ám hiába hihetetlenül menő, egyfajta teljes rezignáció, ahogy társai tudomásul veszik a Földközi-tenger jelenlétét.

A műsorvezetők aztán igyekeznek feltárni a fantasztikum mögötti tudományt, ámde Budapest és a francia riviéra között egyfajta kommunikációs időkésés lépett fel. Miklós és Ádám nem hallották mint mond Géza, aki mint egy távoli csillag ragyogása, a múltat idézte, s mire ideért a fénye – ez esetben hangja –, beszélgetőtársai már rég másról diskuráltak.

Ez persze a végleges adásra nem lett hatással, szorgos utómunkának hála Géza kommentjei a megfelelő helyen kapcsolódnak a beszélgetésbe, de egyszersmind elgondolkodtató, hogy miközben visszatérni vágyunk égi kísérőnkre, s a horizonton délibábot jár a Mars, hogy a francba lehet, hogy nem tudunk összehozni egy jó minőségű (valós idejű) kommunikációt ugyanazon kontinensen belül itt a Földön?

Matt Damonnak szerencsére ez IS könnyebben ment, a Parallaxis műsorvezetői pedig elgondolkodhatnak azon, hogy vajon túlélnék-e 549 sol viszontagságait a vörös bolygón. Szerencsére nem kell ilyen messzire menni ott, ahol a NASA és a kínai űrügynökség néhány villamosmegállóra van csak egymástól.

A Parallaxis következő része támogatóink számára már elérhető Patreon oldalunkon, a nyilvános premierre pedig november 24-én délután 18 órakor kerül sor a YouTube-on és a megszokott podcast platformokon!

emTV.hu // Parallaxis

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3017984694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása