2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Űrorvostan!

Sokolébresztő #158

2023. május 18. - Sokolébresztő

A legújabb Sokolébresztő témája az űrorvostan volt: milyen orvosi és pszichológiai problémákkal szembesülnek az űrhajósok az űrben? Mire számíthatnak a Hold-, pláne a Mars-utazó személyzetek? Ezen kérdéseket és másokat Dr. Boross Katalinnal (aki neurológus rezidens, leendő űrorvos), és visszatérő űrszakértőnkkel, az Űrvilág portál alapító főszerkesztőjével Szentpéteri Lászlóval boncolgattuk az űrorvostan forradalmát is elhozó Skylab-űrállomás startjának 50. évfordulója, illetve Tyereskova korszakalkotó útjának közelgő 60 esztendős jubileuma apropóján.

sokol_ep158_cover.png

csik_patreon.jpg

Az előképünkön látható két űrhajós a legendás Vlagyimir Ljahov parancsnok és Valerij Rjumin fedélzeti mérnök, akik 1979-ben az akkor toronymagas időtartamrekordnak számító 175 napos űrrepülés után érkeztek haza a Szaljut-6 űrállomásról. A képen azért a Szojuz-kabinból kiemelt üléseikben láthatók, mert a hosszú idejű súlytalanságban fellépő izomsorvadás miatt egészen egyszerűen nem tudtak a földetérés után lábra állni. Emellett a gravitációval járó terhelés hiánya csontritkulást is előidézett náluk, arról nem is beszélve, hogy a pletyka szerint úgy összevesztek a közel féléves küldetés során, hogy utána szóba sem álltak egymással.

Ez az űrtörténeti pillanat több fontos jelenségre is rávilágít tehát: nem lehet egészségügyi és pszichológiai következmények nélkül sokáig űrutazni. És akkor még nem is ejtettünk szót a tengeribetegség-szerű átmeneti tünetegyüttesről, amely rövidebb utazásokon is meglepheti az embert (ahogy azt hat évtizeddel ezelőtt az első űrhajósnő, Valentyina Tyerskova is alaposan megtapasztalta), amelyet egyszerűen űrbetegségnek, vagy űrbéli mozgásbetegségnek neveznek a Boross doktornőhöz hasonló szakemberek, aki mellesleg a nemrég megjelent első magyar nyelvre lefordított űrorvostan-könyv lektora volt. Vagy épp az adásban szintén sokszor emlegetett Dr. Remes Péter, aki Farkas Berciék orvosi kiválogatását is koordinálta a hetvenes évek végén, s erről a közelmúltban meg is jelent nehezen beszerezhető, de annál tartalmasabb könyve, melyből az adásban többször idéztünk.    

iss032e011701_orig.jpg

Hogyan kell űrhajósokat kiválogatni, lehet-e előre tudni, hogy kin jelentkeznek majd a mozgásbetegség tünetei, mit lehet tenni a csontritkulással, izomsorvadással na és persze az alattomos kozmikus sugárzás szöveteket roncsoló hatásával egy hosszú Mars-utazás során? Na és mi az űrszemélyzetek optimális létszáma és a nemek legjobb aránya egy űrhajón a csoportdinamika szemszögéből? Végül, a nagy bulvárkérdés: volt-e már szexuális aktus az űrben? Mindezekre és más izgalmas kérdésre érdekes részválaszokat kaphatunk a legújabb Sokolébresztőben. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: TASZSZ, kép: NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6818124572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása