2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Hírhedt légikatasztrófák és rejtélyes történeteik

Új évaddal folytatódik a NatGeo egyik legsikeresebb sorozata

2024. február 14. - emTV.hu

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

2301_aircrashinvestigation_terror_over_the_pacific_3.JPG

A National Geographic egyik legsikeresebb sorozata az elmúlt évtizedek emlékezetes légikatasztrófáinak meglepő részleteit tárja a nézők elé. A világsajtót lázba hozó események többségének hátterében ugyanis a műszaki meghibásodásnál bonyolultabb történetek húzódnak, amelyek megismerésekor izgalmas emberi sorsokra is fény derül. A hírhedt tragédiák rejtélyének megoldásában sokszor az érintettek is részt vesznek: az epizódok szereplői között felbukkannak a pilóták, a szakértők és a szemtanúk, akik elbeszéléseikkel segítik a nyomozást. Ezek a múltbeli balesetek számos tanulságot rejtenek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben ne történhessenek hasonló tragédiák.

A Légikatasztrófák (Air Crash Investigation) legújabb, 23. évada, bemutatja a 2019 márciusában Etiópia fővárosából, Addisz-Abebából elstartolt Ethiopian Airlines 302-es járatának földbecsapódását, és nyomon követi a Honoluluban kényszerleszállással földet érő Boeing 747-es gép esetét is, amelynél annak idején a baleseti kivizsgálók terrorcselekményre gyanakodtak, később azonban teljesen más irányt vett a nyomozás.

A nézők megismerhetik a lángokba borult Pilgrim Airlines 458-as járat sikeres landolásának extrém körülményeit – amikor a pilóta egy befagyott tó jegére tette le a járművet –, valamint a sorozat által bemutatott másik víz feletti balesetet, amikor Alaszkában egy hidroplán az ütközést követően a mélybe zuhant. Később a jármű életben maradt pilótája segítette a nyomozók munkáját, akik a 3D-technológiát is bevonták a különös eset kivizsgálásához.

Szintén bekerült a sorozatba a repülés történetétek egyik legpusztítóbb esete, amikor a Saudia 163-as járata felszállás után mindössze néhány perccel felcsaptak a lángok, majd a tűz megdöbbentő iramban átterjedt az egész járműre, elemésztve a fedélzeten tartózkodó 301 embert. A baleseti kivizsgálóknak nem csak a tűz okát kell megállapítaniuk, de annak meglepően gyors terjedésére is választ kerestek. Nagy meglepetést tartogat a vizsgálatok eredménye egy luxus kisrepülőgép esetében is, amelynek nyoma veszett a La Manche-csatorna felett. Az eset világszerte a címlapokra került, ugyanis a járat a híres futballistát, Emiliano Salát szállította.

A hatrészes Légikatasztrófák első epizódja február 19-én, hétfőn 22 órakor látható a National Geographic csatornán, melyet minden hétfőn ugyanebben az időben további öt rész követ majd.

emTV.hu // Disney

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4918324851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása