2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A Hubble-távcső szerelése és egy űrbeli embermentés őrült terve

Sokolébresztő #73

2020. február 13. - Sokolébresztő

Mindenki kedvenc megbuherált kémműholdjának, a közel harminc éve pályára állított és azóta is rendületlenül kutakodó Hubble Űrtávcsőnek a páratlan kozmikus felfedezésekig vezető útja nem volt éppen zökkenőmentes. Kezdődött rögtön azzal, hogy a Challanger-katasztrófa miatt jó néhány éves késéssel indulhatott csak el, s amikor végre a Discovery űrsikló 1990 áprilisában pályára állította, hamarosan sokan úgy gondolták, bár ne tette volna. A valaha épített legprecízebb, csak éppen elromlott ellenőrzőműszerekkel kicsiszolt 2,4 méter átmérőjű főtükör egy bődületes leképezési hibával startolt az űrbe. A csillagászok őrjöngtek, a Csupasz pisztoly 2 és 1/2-ben pedig a Hubble a nevezetes kudarcokat bemutató blueskocsma-háttérposzterek egyikeként szerepelt a Titanic, a Hindenburg-zeppelin vagy épp az európai békét 1938-ban "egy emberöltőre biztosító" Neville Chamberlain mellett. 

hubble.jpg

De szerencsénkre a Hubble-t (Hubble Spece Telescope) megjavították a NASA űrhajósai űrrepülőgépes szervízküldetéseken. Nem is egyszer, nem is kétszer: ötször! Az utolsó, 2009-es szerelőrepülés különösen kalandosra sikerült. Ekkor már túl voltunk az űrrepülőgép-program második katasztrófáján, a Columbia 2003-as elvesztésén, s ezért jókora idegeskedés övezte ezt az utat, mert az égi mechanika törvényei szerint nem lehetett volna vész esetén az Atlantis űrsiklót a biztonságot jelentő Nemzetközi Űrállomás közelébe kormányozni. A NASA felkészült hát egy mentőexpedícióra: a Hubble-szervíz során mindvégig készenlétben állt Floridában az Endeavour, hogy baj esetén felszálljon, megközelítse az Atlantis-t és a nyílt űrön keresztül kimenekítse a legénységet a sérült hajóból.

sts400_grapple_position.jpg

A hétfői Sokolébresztőben a japánból frissen hazaérkezett Werner Norbert asztrofizikus barátommal erről a tervezett mentőakcióról és a Hubble egyéb kalandjairól beszélgettünk egy jót. Az adást ide kattintva, a Tilos Rádió archívumában hallgathatjátok vissza.

emTV.hu // Tilos Rádió // fotók: NASA

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr815469572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása