2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Spanok a Vegáról, Ellie Arroway és a "nem elpocsékolt" Világegyetem

Parallaxis podcast #20

2020. február 20. - Parallaxis Univerzum

Az 1997-es Kapcsolat (Contact) című alapfilm beskatulyázhatatlanul egyedi, világnézetformáló és örök kedvencünk. Egyike annak a nagyon-nagyon kevés sci-fi mozinak, amiben a "sci" használata épp annyira indokolt, mint a "fi". A huszonhárom évvel ezelőtti nyitóhéten, a clintoni boldog békeidő kellős közepén és az X-akták-korszak csúcspontján a gyanútlan amerikai mozilátogatók tekintélyes része nyilván azért tódult a plázákba, hogy a gallonnyi jeges kóla meg az XXXL popcorn mellé valami kellemesen borzongós, mérsékelten agyatlan ufós filmecskén szellőztesse ki a fejét. Ehelyett súlyos világnézeti dilemmákat és (hollywoodi mércével mérve) sűrű tudományos információáradatot kapott az arcába, no és a szilárd meggyőződést, hogy az Univerzum még annál is sokkal-sokkal-sokkal nagyobb, mint ahogy valaha elképzelte.

ellie.jpg

Akár egy másik klasszikust, Douglas Adams örökbecsű könyvét, a Galaxis útikalauz stopposoknak címűt is megidézhetnénk itt:

"A világűr nagy. Fogalmatok sincs róla, milyen hihetetlenül, elképzelhetetlenül nagy. Úgy értem, lehet, hogy azt gondoljátok, hogy milyen hosszú az út, míg lementek a sarki gyógyszertárba. Na, ez a világűrhöz képest csak egy kis babszem."

Ezt az alapigazságot a filmtörténet legnagyobb léptékű kizoomolásával rögtön a nyitóképsorban kitörölhetetlenül beégeti az ember agyába Robert Zemeckis filmje.

S ha valóban ennyi hely és csillagrendszer létezik, szinte magától értetődőnek érezzük a film tételmondatát, amit olyannyira fajsúlyosnak szántak, hogy legalább háromszor elhangzik a két és fél órás játékidő során: "a világűrt ilyen kevés emberre vétek elpocsékolni”. Szóval valahol léteznek kozmikus civilizációk, mert létezniük kell. Már csak meg kellene találnunk a tűt a szénakazalban. Ennek a törekvésnek a tudománya a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – kutatás a földönkívüli intelligencia után), s a SETI-hőskor egyik karizmatikus alakja épp az a Carl Sagan volt, aki a film alapjául szolgáló azonos című regényt írta még 1985-ben. Spoiler: a regény és a film a SETI-program sikeréről, az első kapcsolatfelvételről szól, ahogy azt az erre szakosodott kutatók szeretik elképzelni, s mindarról, ami utána történik a Földön és az űrben. (Apropos, kapcsolatfeltétel: találkozzunk április 5-én!)

Carl Sagan csillagász a huszadik század egyik legnagyobb hatású tudományos ismeretterjesztője volt, sok egyéb mellett az eredeti Kozmosz tévésorozat főszerkesztő-műsorvezetője és persze a Naprendszerünket elhagyó kozmikus palackpostáink, a Pioneer-plakettek és a Voyager-aranylemezek ötletgazdája. Sokak számára maga a megtestesült SETI. A regénye persze szenzációs és mély, s a forgatókönyv is tisztességesen igyekszik megfilmesíteni a megfilmesíthetetlent. Külön dicséretes, hogy Sagan egy kutatónőt, Eleanor "Ellie" Arroway-t tett meg főhősnek, akit Jodie Foster megformálásában kislányok milliói láthattak szélesvásznon kockulni, és nagyon sokan közülük épp ezen fellelkesülve indultak el az indokolatlanul "fiúsnak" tartott természettudományos és mérnöki pályák felé.

carl_sagan_pod20.jpg

Közkívánatra, vadonatúj podcastünk fő témája tehát a Contact lett. A kezdeményezést azért is köszönjük Nektek, mert kiderült, hogy főmérnökünk, Csaba minden bizonnyal egy kő alatt éldegélt mindeddig, s ezért korábban nem is látta a filmet! Így lehetőségünk nyílt egy hihetetlen emberkísérletre: megvizsgálhattuk, hogy 2020-ban hogyan működik "első látásra" a Contact. És alaposan kibeszéltük a tudományos, technikai, morális, politikai vonatkozásokat, és persze jól összevetettük a filmet az eredeti regénnyel illetve a valódi SETI-kutatásokkal. Ahogy szoktuk. Ráadásul felvezetőnek az adás elején megtárgyaltuk az elmúlt hetek néhány érdekes tudományos hírét is a Nap légkörét vizslató új űrszondától a nemrég detektált rejtélyes periodikus kozmikus rádiókitörésekig. Hmmm, lehet, hogy épp ez a várva várt üzenet? Minden megeshet. De ahogy Carl Sagan maga is annyiszor emlegette, s Ellie Arroway sem gondolná másképp: "rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek".

Ide kattintva podcast formában is elérheted, akár le is töltheted az aktuális Parallaxis Podcast epizódot.

emTV.hu
címlapfotó: Ellie Arroway (Jodie Foster) és az új-mexikói Very Large Array rádiótávcső-rendszere (Warner Bros.)
fotó: Carl Sagan és a Voyager űrszondára szerelt "kozmikus palackposta" (NASA)

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9715480088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása