2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Napok óta ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

A hatóságok közlése szerint a helyzet nem jó, de nem is tragikus

2020. április 08. - emTV.hu

Az úgynevezett vörös erdő, mely a csernobili katasztrófa nyomán vállt súlyosan sugárfertőzötté. Nevét is innen kapta: az egykori zöld fenyőerdő a radioaktiv sugárzás miatt vörösesbarna árnyalatot vett fel. Ez az atomerőmű körüli harminc kilométeres zóna legszennyezettebb része. Egyes számítások szerint a vörös erdő olyan mértékű radioaktitást nyelt el, hogy a radioaktív füstöt a szél elhordhatja, akár más országokba is. A hatóságok közlése szerint a helyzet nem jó, de nem is tragikus.

hello4.jpg

Csak hogy világos legyen: akkora a sugárterhelés, hogy katasztrófa utáni napokban csupán egy óra is elég lett volna ahhoz, hogy az ember halálos dózist kapjon. Egyes számítások szerint a vörös erdő olyan mértékű radioaktitást nyelt el, hogy a radioaktív füstöt a szél elhordhatja, akár más országokba is. A hatóságok közlése szerint a helyzet nem jó, de nem is tragikus, a radioaktív sugárzás szintje Kijev megyében és az ukrán fővárosban nem haladta meg a megengedett mértéket. Igaz, a Guardian eközben arról ír, hogy a tűz környezetében máris tizenhatszorosára nőtt a sugárterhelés. A tüzek következtében személyi sérülés eddig nem történt, lakott terület evakuálása nem vált szükségessé.

A Kijev megyei rendőrség egyébként még vasárnap délután közölte, hogy kézre kerítették azt a személyt, aki a kisebbik tüzet okozta, amely öt hektáros területen terjedt szét. A férfi ellen büntetőeljárás indult.

A csernobili atomerőmű négyes reaktorának maradványai a mai napig bolygónk egyik legveszélyesebb pontja. Az 1986. április 26-án, tehát napokon belül harmincnégy éve történt katasztrófa pedig még hosszan itt hagyja nyomasztó lábnyomát...

emTV.hu // Helló Médiazabálók

elmeny_es_velemeny_video.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3415599382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása