2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Trollok a leszállási zónában!

A Dragon hazatérésének margójára

2020. augusztus 03. - Vincze Miklós

Magyar idő szerint vasárnap este, a floridai Pensacola közelében, a parttól mindössze néhány tucat mérföldnyire sikeresen vizet ért a SpaceX által fejlesztett és készített Crew Dragon "Endeavour" űrhajó kabinja, fedélzetén Doug Hurley és Bob Behnken űrhajósokkal. (Startjukat és kikötésüket az ISS-re annak idején alaposan meg is tárgyaltuk Werner Norbival.) Ahogy ezt magyarul is szinte minden online és offline sajtóorgánum megírta, a tökéletesen sikeres 64 napos küldetés több szempontból is mérföldkő Amerika és a világ űrtevékenységében: ez volt az első alkalom, hogy egy magáncég űrhajója embereket szállított Föld körüli pályára, s ráadásul véget vetett a közel kilencéves nagy kényszerszünetnek, ami a space shuttle utolsó útja óta az orosz Szojuz-űrhajók anyósüléseire száműzte a NASA asztronautáit. Továbbá, a negyvenöt évvel ezelőtti utolsó Apollo-repülés óta (melyről szintén megemlékeztünk itt és emitt) ez volt az első alkalom, hogy amerikaiak vízbe csobbanva érkezzenek vissza a kozmoszból. Mivel már szinte mindent megírtak a sikeres landolásról az azóta eltelt másfél napban, most csak egyetlen apró aggasztó furcsaságra hívnám fel a figyelmet, amelyről a magyar oldalakon, úgy tűnik, kevés szó esett. Ez pedig az istenadta nép laza behajókázása a leszállási területre.

img_9663.JPG

A SpaceX teljes joggal és messzeföldön híres a célzási pontosságáról: már nemcsak rakétafokozatokat tudnak visszarepíteni zsebkendőnyi drónhajókra, vagy akár a starthely közvetlen környezetébe, hanem egyre gyakrabban a rakétáik levált áramvonalasító orrkúpjait is elkapják a hajóikra szerelt hálókkal. Szóval nagyon tudnak a Szilícium-völgybéli fiúk-lányok, ezért logikus, kényelmes és gazdaságos ötletnek tűnt olyan tengeri leszállási zónákat kijelölni, amelyek minden korábbi űrhajó-vízbecsobbanási helynél közelebb fekszenek a partvonalhoz. Ráadásul az éppen a napokban aktivizálódó Isaiah névre keresztelt hurrikán is sokat tett, hogy végül a félsziget "belső" oldalát válasszák. Csakhogy! Mindez (és az egész program teljes nyivánossága) egyúttal azt is jelentette, hogy boldog-boldogtalan felkerekedhetett mindenféle jachtokkal és motorcsónakokkal, hogy  a partiőrség kifejezett tiltása és többszöri rádiós figyelmeztetése ellenére  megközelítse a leérkezett kabint, esetenként konkrétan akadályozva a SpaceX mentőosztagának tevékenységét. Ráadásul, ahogy a fenti screenshoton is látható, az egyik ilyen motorcsónakos honpolgár nem átallotta kihasználni ezt a remek szereplési lehetőséget, és egy jókora kék Trump-kampányzászló lengetésével tudatta a két űrhajóssal, hogy két hónapnyi űrlét után mibe is csöppentek vissza.

img_9668.JPG

Mondanom sem kell, hogy az ilyesmi komoly kockázati faktor lehet, akár terrorelhárítási szempontból is, vagyis nem csodálkoznék, hogyha a jövőbeli leszállóhelyeket (a korábbi, Mercury-, Gemini- és Apollo-repülések során követett protokollnak megfelelően) a parttól lényegesen nagyobb távolságra jelölnék ki.

emTV.hu // fotók: NASA TV

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7316103022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása