2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Űrtávközlési vállalatot alapított a kormánybarát 4iG

2020. augusztus 20. - emTV.hu

Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdjának üzemeltetésére CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven leányvállalatot alapított a 4iG; a tőzsdei társaság igazgatóságának döntését hétfőn tette közzé a BÉT honlapján.

A leányvállalatot ötmillió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal alapították, a 4iG többségi tulajdonrésze ötvenegy százalékos, ami mellett irányítóbefolyással rendelkezik. A CarpathiaSatban a 4iG mellett az Antenna Hungária Zrt. negyvennégy százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig öt százalékos tulajdoni résszel rendelkezik.

A tájékoztatás szerint a CarpathiaSat rendelkezik majd a Föld körüli pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től húsz éven keresztül.

A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a kelet-közép-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban.

Hangsúlyozzák, az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta, az idén huszonöt éves 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A CarpathiaSat létrehozása, az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése, üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált, és további üzleti lehetőségeket is biztosít a társaságuknak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója felfüggesztette a 4iG-törzsrészvények, illetve a meghatározott származtatott eszközök tőzsdei kereskedését hétfőre, a kereskedési idő kezdetétől, a kibocsátó kérésére.

A 4iG Nyrt. jogelődjét 1990-ben egyedi szoftveralkalmazások fejlesztésére alapította magyar fejlesztők egy csoportja, akik célul tűzték ki, hogy a hazai piacon meghatározó kompetenciát építsenek fel Java, Ingres és más nyílt szabványú és forráskódú technológiákra.

A 2004-es tőzsdére lépése óta a cég több sikeres akvizíciót hajtott végre, így szélesítette tevékenységi körét, termékportfólióját. A holding leányvállalatai alkalmazásfejlesztéssel, vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, informatikai infrastruktúrával, IT üzemeltetéssel, szervizszolgáltatással, üzleti intelligenciával, bankinformatikával és IT alkalmazások integrációjával foglalkoznak.

A 4iG részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróára 637 forint volt, éves minimuma 285,50 forintot, éves maximuma 991 forintot ért el.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6916170240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása