2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A csapból folyó tudomány: ismeretterjesztés 2020-ban

Podcast-előzetes és programajánló

2020. november 26. - emTV.hu

Mi, akik a Parallaxison írunk és beszélgetünk, hiszünk abban, hogy a tudományos ismeretterjesztés és a szórakozva tanulás valóban jobb hellyé teheti a világot. Ideális esetben egy olyanná, ahol az emberek mernek és tudnak jól kérdezni, és személyeskedés nélkül, egészséges szkepticizmussal megkérdőjelezni állításokat. S ahol képesek arra is, hogy belássák esetleges tévedéseiket, ha észérvekkel meggyőzik őket. Igen, gyerekként mindenkit rettenetesen frusztrál az információ, hogy a Föld nagyjából gömbölyű. Micsoda hülyeség! De aztán szépen megérthetjük: mikor a Nap lement és már sötét lett, a telefon túlsó végén az amerikai rokonok akkor is esküsznek, hogy odaát bizony még mindig ragyog a napfény. Sok ilyen információmorzsa után egyszer aztán be kell látnunk: bizony, bármilyen marhaságnak és kényelmetlennek is tűnik az a fölöttébb visszataszító elmélet, hogy egy golyóhoz vagyunk ragasztva, ez az egyetlen olyan feltételezés, ami nem kerül még ennél is vadabb blődségekre vezető ellentmondásba a tapasztalatainkkal. Igen, mindez így persze egyszerűnek tűnik, de sokszor nem az: bizony bele-belezavarodunk a saját gondolatmeneteinkbe és amikor már teljes a káosz, olykor gyakran jön valami eszelős tekintetű vagy épp lefegyverzően higgadt próféta is, aki pontosan annyiban több bármelyikünkbél, hogy kevesebb a gátlása és jobb a meggyőzőképessége, és egy gyenge pillanatunkban bizony elad nekünk bármit: "titkos ősi tudást", csodaszert, örökmozgót, a sikeresség kulcsát. Ez korjelenség, ami nagy baj.

flat.jpg

Milyen tehát a jó ismeretterjesztés, ami még az áltudománnyal is felveheti a harcot? Hogyan kell napjainkban bevonzani az embereket a tudomány bűvkörébe? Erről beszélgetünk majd vadonatúj podcastünkben, amit már felvettünk, de egy váratlan technikai malőr miatt sajnos ma nem mutathatunk be Nektek. De ami késik, nem múlik! Addig is itt egy kis előzetes merengés a témánkról némi programajánlóval fűszerezve. Szóval a legújabb beszélgetésünkben ezúttal (és egy ideig sajnos utoljára) Ádámot, Nándit és Miklóst hallhatjátok majd, amint meg próbálják fejteni a világot többéves ilyen-olyan tudománykommunikációs tapasztalatokkal felvértezve. Kiderült, hogy a nyúlfarknyi TikTok videóktól a Mindentudás egyeteméig, Öveges professzortól David Attenborough-n át Niel deGrasse Tysonig meg Sabine Hossenfelderig sokféle terjedelemre, mélységre és karakterre volt és van kereslet a "piacon". De úgy tűnik, fontos kötelező elem, hogy legyen a dolognak egy (vagy több) arca! Vagyis az audiovizuális médiában igazán azok a formátumok működnek, ahol egy jól látható emberhez, nem pedig egy személytelen narrátorhoz kapcsolható a tálalás. A másik nagy tanulság: még ebben az Internetből ki se látszó korban sincs párja a közvetlen, személyes élménynek! Egybehangzó tapasztalatunk, hogy a lélegzetelállító Hubble-képek meg űrszondás felvételek sem tudnak úgy hatni, mint amikor az ember egy távcsőben saját szemével láthatja meg a nevezetesebb csillagködök meg bolygók reszkető képét, vagy épp a Hold krátereit. No és a fizikai kísérletek! Amikor tizenkét évesen először látjuk a saját szemünkkel, ahogy a vasreszelék-szemcsék a mágnesvas körül az erővonalak mentén berendeződnek, mintha valami láthatatlan varázserőnek engedelmeskednének, az azért rendesen beég az agyba, jobban, mint a legújabb Kozmosz-sorozat bármelyik bámulatos animációja.

kutej.jpg

A közvetlen megtapasztalás-élmény és bevonódás kitűnő és nagyon sikeres formátuma például a Kutatók éjszakája programsorozat, melyet Magyarországon 2006 óta minden évben megrendeznek, óriási sikerrel. Mottója beszédes: "A kutatók olyan hétköznapi emberek, akiknek különleges munkájuk van!" A vírushelyzet miatt az idei KutÉj sajnos csak online kerülhet megrendezésre, de szerencsére rengeteg jobbnál jobb ingyenes (de regisztrációköteles!) streamelt programmal, előadásokkal, beszélgetésekkel, kísérletezéssel, november 27-én, pénteken. A programban a Parallaxis-csapat tagjai is megjelennek, például itt vagy itt, melyekre mindenkit szeretettel várunk. Aztán, amint a technika ördöge elalszik, jelentkezünk a következő podcast-adásunkkal is!  

emTV.hu // címlapkép: Shutterstock / fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8516302030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása