2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Elhunyt az első ember, aki a hangnál sebesebben repült

Chuck Yeager 97 évesen hunyt el

2020. december 08. - Vincze Miklós

Hétfőn elhunyt Chuck Yeager (1923-2020), a legelső ember, aki a hangnál sebesebben repült. 1947-ben a Bell X-1 kísérleti rakétarepülőgéppel. Óriási figura volt. Ismert, hogy a hanghatár áttörését két törött bordával hajtotta végre, az előző éjszakai kocsmázás (és ittasan lovaglás) eredményeként!

_115929016_gettyimages-514689894.jpg

Tom Wolfe így írja le az esetet Az igazakban:

"Yeager azon a keddi napon a hangárban suttyomban megpróbálta néhányszor a kabinajtó kilincsének zárását, de az oldala annyira belesajdult, hogy látnia kellett, két törött bordával lehetetlenség ez. (...) Így aztán Yeager félrevonja Ridleyt a bádoghangárban és megvallja neki: Figyelj, Jack, egy kis bibi van itt... Ridley se hiába mérnöke a kísérleti telepnek. Fény gyúlik a fejében. Szól a Sam nevű éjjeliőrnek, hogy metéljen le olyan huszoncentis darabot valamelyik seprűnyélről. S amikor senki sem néz oda, becsempészi a lemetélt darabot az X-1 pilótafülkéjébe, és fölszereli Yeagert a hozzá való jó tanáccsal. Yeager ilyen szuperszonikus segédeszközzel kel égre tehát. (...) Aztán Yeager fogja a huszonöt centis seprűnyelet, és Ridley utasításaihoz híven nekilöki a kilincsnek, ilyenformán bal kézzel csappantja a helyére. S mire ezt megteszi, már várja, hogy útjára bocsássák."

Godspeed, Chuck!

emTV.hu // az idézetet fordította: Bartos Tibor // címlafotó: Getty Images

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1516324902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása