2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A csillagászat fáradhatatlan népszerűsítője: Kulin György

Parallaxis Podcast #43

2021. február 04. - Parallaxis Univerzum

Nem túl szerencsés, de igen találó hasonlat az újszülöttnek minden vicc új mondás. A tudománytörténet vizein evezve jól tudjuk ennek fontosságát. Újabb és újabb generációknak elmondani az egykor élt nagyok életrajzát, kutatói nagyságát, egy-egy csillagvizsgáló, laboratórium történetét, páratlan felfedezések epikus, bár sokszor banális háttérét. Galieo Galilein át Kulin Györgyig. Továbbá összekötni mindezeket: Kulinnak Galilei volt egyik példaképe, és senki nem tett annyit hazánkban az itáliai asztronómus évszázadokkal korábbi célkitűzéseinek megvalósításáért, mint ő maga. De bármennyire is közelebbi időben munkássága, immáron önnönmaga is történelem. Az idősebb generáció még közszereplőként ismerte, ugyanakkor a mai középnemzedékben már csak a csillagászat és a tudomány barátainak mond neve az átlagosnál többet – a fiatalabb nemzedékkel meg nekünk, tudománynépszerűsítőknek a feladatunk, mi több, közös felelősségünk munkásságának megismertetése.

parapod_ep43_cover.png

csik_patreon.jpg

Kulin György 1905. január 28-án Arany János városában, a partiumi Nagyszalontán született, és 1989. április 22-én a fővárosban hunyt el. A hazai csillagászati ismeretterjesztés mindmáig legnagyobb hatású alakja, a svábhegyi Csillagvizsgáló Intézet jó nevű szakcsillagásza, a hazai amatőrcsillagász-mozgalom vezéralakja. 1935-től gyakornokként, majd asszisztensi és intézeti tanári beosztásban dolgozott az állami csillagvizsgálóban. Fő munkaterülete a fotografikus észlelés volt, eredményességére pedig jellemző, hogy 84 kisbolygót – melyek közül 21-nél ismeri el ezt a Nemzetközi Csillagászati Unió - és egy üstököst fedezett fel. Ezzel párhuzamosan már az 1930-as évek közepétől igen sokat tett a hazai amatőrcsillagász mozgalom és a csillagászati ismeretterjesztés érdekében. Az első szárnypróbálgatásokat ismeretterjesztő írásai jelentették, később rendszeresen részt vett a Természettudományi Társulat Csillagászati Szakosztályának munkájában, sőt a szervezet jegyzőjeként is működött.

rezsabek_kulin_konyv.jpg

A következő nagy lépés az 1980-as évekig négy kiadást is megélt "amatőrcsillagász bibliának", A távcső világa című kétkötetes műnek a megírása volt 1941-ben. A Természettudományi Társulat keretében – nem éppen legideálisabb történelmi időkben… – 1943-ban vezetésével jött létre a Királyi Magyar Természettudományi Társulat Csillagászati Szakosztályának Műkedvelő Csillagászati Alosztálya. A második világháború hazánkat is elérő borzalmai véget vetettek a munkának. A Kulin által élesztgetett tűz azonban nem aludt ki, sőt két év múlva újra lángra kapott: az Alosztály legnemesebb hagyományait folytatva, annak több elgondolását és tervét, illetve félbemaradt munkáját megvalósítva és kiteljesítve létrejött az 1946 és 1949 között aktív Magyar Csillagászati Egyesület. Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló 1947-ben az egyesület klubéletének, a hazai amatőrcsillagász-mozgalom irányításának, a távcsöves bemutatásoknak és a csillagászati előadásoknak, továbbá a távcsövekkel kapcsolatos műhelymunkának a központjaként nyílt meg.

eloadas_a_mars-oppozicio_kapcsan_az_uraniaval_szemkozt_baljan_roka_gedeonnal_1956.jpg

Az MCSE-nek a Magyar Természettudományi Társulatba történő 1949-es beolvasztása után az Uránia is a Társulat kezelésébe került. Kulin Györgyöt, mint MCSE-ügyvezetőt és csillagdaigazgatót politikai nyomásra eltávolították posztjáról; csak hosszas kitérő után, 1954-ben térhetett vissza, és 1975-ig, nyugdíjazásáig vezette újra az azóta megszűnt intézményt. Minden idők legnagyobb taglétszámú hazai csillagászati szervezete a Csillagászat Baráti Köre, a CSBK volt. Az immáron Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, TIT néven működő patinás szervezet keretein belül működő csoportosulás létrehozását az 1963-ban Szentendrén megszervezett Magyarország Amatőrcsillagászainak I. Országos Találkozóján határozták el, a hivatalos megalakulás pedig az 1964-ben immáron a Magyar Amatőrcsillagászok II. Országos Találkozójának nevezett seregszemlén történt meg A CSBK a hazai amatőrmozgalomban résztvevők létszámának expanzióját jelentette: az 1970-es évek közepén a kiadott tagkönyvek sorszáma kis híján elérte a tizenötezret. A magyar amatőrcsillagászatot a megálmodó és megszervező Kulin pályafutása során harmadszor "járatta csúcsra". Az országos kép a következő volt ekkoriban: nagy műszerekkel felszerelt bemutató csillagvizsgálók, jól működő szakkörök sora és tükröket csiszoló, észlelő amatőrök ezrei országszerte.

bihari-hegyseg_boga_volgyeben_elegansan_1980.jpg

Kulin György életművére emlékeztetni kell tehát az őt még jól ismerő generációt, nem szabad kihunyni hagyni egykori lelkesedésének lángját. És talán még fontosabb, hogy személyét meg kell ismertetni a legifjabb tudománybarátokkal. Ezeket a nemes célokat szem előtt tartva a Parallaxis Podcast aktuális adásában Vincze Miklós, valamint a Kulin szervezte Magyar Csillagászati Egyesületről könyvet, valamint életrajzi kötetében könyvfejezetet jegyző Rezsabek Nándor legautentikusabb ismerőjével, lányával, Kulin Eszter kémia- és fizikatanárral beszélget. Felelevenítve életének fontosabb állomásait, családi hátterét, tudományos pályáját, sci-fi írói produktumait, az áltudományok elleni kérlelhetetlen, ugyanakkor mindig barátságos megközelítésű küzdelmeit, de még vegetáriánus étkezési szokásait is, sőt kiderül, a három beszélgetőtárs egyöntetűen az Uránia Csillagvizsgálóban szerezte egykor első csillagászati élményeit.

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // képek:. kulin.mcse.hu

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1816414978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása