2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A fővárosi állatkert is csatlakozott a biológiai sokféleséget védő nemzetközi koalícióhoz

Ősszel kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében

2021. július 12. - emTV.hu

A Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott az Európai Bizottság által életre hívott, "Együtt a biológiai sokféleségért!" elnevezésű kezdeményezéshez – közölte a fővárosi intézmény pénteken. A nemzetközi koalíció, amelynek jelenleg hozzávetőleg háromszáz nemzeti park, kutatóintézet, egyetem, múzeum, állatkert, akvárium és botanikus kert a tagja, azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségének védelmére. A koalícióban ötvenegy ország vesz részt szerte a világból – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

meerkat-459171_1920.jpg

Magyarországról a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együtt eddig hat intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem és a Nemzeti Botanikus Kert. A közleményben kitérnek arra, hogy a csatlakozó országok részvételével idén októberben konferenciát rendeznek Kínában, ahol kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében.

Mint megjegyzik, a Fővárosi Állat- és Növénykert – az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) intézményi tagjaként - jelentős szerepet játszik az élővilág sokféleségének bemutatásában és megismertetésében, illetve természetvédelmi tevékenységén keresztül e sokféleség védelmében is.

"A városligeti intézményben Lendl Adolf egykori igazgató már száz évvel ezelőtt célként fogalmazta meg az élővilág sokféleségének bemutatását. Ennek nyomán az Állatkert - sok társintézményétől eltérően – nemcsak emlősökkel, madarakkal és egyes hüllőkkel foglalkozik, hanem rajtuk kívül többféle kétéltűt, halat és gerinctelent is bemutat"

– teszik hozzá. A magyarországi állatkertek közül Budapesten látható a legtöbb féle állatfaj, illetve állatcsoport, a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A kert növénykert is, így az állatvilág mellett a növényvilág sokszínűségét is érzékelteti a látogatókkal.

Az Állatkert kiterjedt természetvédelmi tevékenységével hozzájárul a sokféleség megőrzéséhez is. Az intézmény – nemzetközi állatkerti tenyészprogramok résztvevőjeként – számos fenyegetett állatfaj természetvédelmi célú szaporításában vesz részt, az óriásvidráktól kezdve a szumátrai orangutánokon át egészen a tarvarjakig. Emellett számos faj, például a rákosi vipera vagy a fakókeselyű esetében fontos munkát végez az állatok természetes élőhelyén zajló in situ védelmi programokban. Az intézmény a természetvédelmi egyezmények betartatásában mentőközpontként segíti a hatóságok munkáját, és kiterjedt vadállatmentő tevékenységet is folytat – teszik hozzá.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2816617750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása