2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Fehér karácsony: Andersen és a kis jégkorszak

Parallaxis #57

2021. december 23. - Parallaxis Univerzum

Jégkorszak. Ha ezt a szakkifejezést meghalljuk, sokminden eszünkbe juthat. Például Motkány. Vagy mamutvadász őseink, az Európa közepéig lehúzódó és Kanadát laposra csiszitoló jégtakaró, esetleg a mai Bering-szorosnál száraz lábbal átgyalogló proto-amerikaiak, akikből az újvilág őslakossága lett. De legtöbbünknek szinte biztosan nem Hunyadi Mátyás "jeges" királlyá választása, vagy a kis gyufaárus lány karácsonyi története ugrik be, holott ezek is szorosan kötődnek legújabb Parallaxis podcastünk kulcsszavához. A nagy jégkorszakoknak ugyanis létezett egy késő középkori-újkori kistestvére is, melynek kulturális nyomai olyannyira belénk égtek, hogy még 2021-ben is olyannak képzelünk el egy tisztességes, békés, mérsékelt égövi karácsonyt, mint ahogy a tizennyolcadik-tizenkilencedik század korcsolyázós-szánkózós zsánerképeiről, képeslapjairól vagy épp Andersen meséiből megszokhattuk. De mi van, ha a fehér karácsony eszménye nem is a normalitás, hanem az anomália? 

parapod_cover57.jpg

Ha rákukkantunk a krónikákra az elmúlt ezer évből meglepő feljegyzésekre bukkanhatunk. Arról olvashatunk, hogy a koraközépkori Angliában virágzott a bortermelés, illetve hogy Vörös Erik, a viking hajós sem viccből nevezte el zöld földnek az általa felfedezett Grönlandot, annak déli része ugyanis akkoriban tökéletesen alkalmas volt mezőgazdasági termelésre. De a honfoglaló magyarok (és az őket megelőző és követő félnomád népek a közép-Ázsiától a magyar Alföldig húzódó "sztyeppe országútról") sem véletlenül keveredtek éppen akkor ide: a nagyobb népvándorlási hullámok jól egybeesnek az északi félteke éghajlatának melegebb periódusaival. Ami Európát és környékét illeti, ezt a korszakot, mely tehát kezdetekor magával hozta a Nyugat-Római birodalom bukását, végefelé pedig a tatárjárást, a klímakutatók középkori meleg időszaknak nevezik. Bár a különböző jégfuratokból és faévgyűrűkből származó paleoklimatológiai adatsorok természetesen némileg eltérő értékeket szolgáltatnak, az itt látható néhány rekonstrukció mégis egyhangúlag azt mutatja, hogy nagyjából az Amerikát elsőként felfedező Leif Ericsson (a fentebb említett Vörös Erik fia), Normadiai Vilmos és Szent István korában, vagyis jó ezer éve volt olyan meleg az öreg kontinens, mint manapság.

klimarekonstr.jpg

De aztán valami megváltozott, és a 15-16. század környékén beütött a kis jégkorszak. Ezt a 19. század közepéig tartó időszakot fagyos telek és enyhébb nyarak jellemezték. A britek alig-alig termeltek már bort, viszont Londonban rendszeresen piacoltak a befagyott Temze jegén, skandináv barátaink új-fundlandi és grönlandi kolóniái pedig örökere elnéptelenedtek. S bizony éppen ebben az időszakban zajlott a mai létünket leginkább meghatározó történelmi folyamatok legnagyobb része: vallásháborúk, földrajzi felfedezések, társadalmi és tudományos-technikai forradalmak. No és persze ekkor született az európai kultúrkincs, mármint ami az irodalmat, a képzőművészetet vagy a zenét illeti. Nem csoda hát, hogy karácsonyi szokásaink és kliséink is nagyrészt innen erednek; egy olyan korszakból, amikor nem lehetett hírértéke a fehér karácsonynak, mert mindvégig az összes karácsony hófehér volt.   

Ha túltesszük magunkat azon, hogy Jézus minden valószínűség szerint eleve tavasszal született, vajon meg tudunk-e barátkozni azzal a gondolattal is, hogy a december végi közép-európai hó a mostani középkorias klímaállapotban már-már szenzációszámba megy? Ezt a kérdéskört is körbejárja, komolykodva és hülyéskedve a legújabb, ünnepi Parallaxis-podcast!      

A Parallaxis epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // kép: NOAA // cikk: Vincze Miklós

post_donate.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5416780362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása