Egy nagyszabású brit kutatás szerint a növényi étrenden élők tizennégy százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők; a halat is fogyasztók kockázata tíz százalékkal kisebb. Az Oxfordi Egyetemnek a rákbetegség kialakulása és a húsfogyasztás közti összefüggést vizsgáló kutatócsoportja négyszázhetvenezer brit lakos adatait elemezte, a rendszeres húsevők közé azokat sorolták, akik heti több mint öt alkalommal fogyasztanak húst. Megállapították, hogy két százalékkal kisebb a rák kockázata azoknál a húsevőknél is, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak húst.
A kutatásról közzétett tanulmány szerzői, köztük Cody Watling vezető kutató, hangsúlyozták, eredményeik nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a húsfogyasztás növelné a rákbetegség kockázatát, a különbséget magyarázhatják olyan tényezők is, mint a dohányzás vagy a testzsír.
A friss megállapítások ugyanakkor tovább növelik azt a kutatási anyagot, amely pozitív, védő hatást tulajdonít a növényi alapú étrendnek – írták a kutatók a tanulmányban, amelyet a Guardian brit lap ismertet a honlapján.
A brit Biobank résztvevői körében végzett kutatás egyebek közt kimutatta, hogy a kevesebb – legfeljebb heti öt alkalommal – húst fogyasztóknál kilenc százalékkal kisebb a kockázata a bélráknak, mint a rendszeres húsevőknél; a vegetáriánus nőknél tizennyolc százalékkal kisebb eséllyel alakul ki posztmenopauzális mellrák, mint a rendszeres húsevőknél, bár ennek oka lehet az alacsonyabb testzsírmutató is; a vegetáriánus férfiaknál harmincegy százalékkal kisebb a kockázata a prosztataráknak, és húsz százalékkal kisebb azoknál, akik a növényeken kívül halat is esznek.
Felmérések szerint a britek öt-hét százaléka lehet vegetáriánus, míg a vegánok aránya két-három százalék lehet.
emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció / Pixabay