2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Egy perc alatt megjósolhatja az MI a szívbetegség kockázatát

Megnyitja az utat egy rendkívül hatékony vizsgálat előtt, amelyet nem kell klinikán elvégezni

2022. október 05. - emTV.hu

Egy mesterséges intelligencia eszköz, amely a szemet vizsgálja, kevesebb mint egy perc alatt pontosan meg tudja jósolni egy személy szívbetegségének kockázatát – állítják kutatók. Az áttörés lehetővé teheti a szemészek és más egészségügyi dolgozók számára, hogy a világ legnagyobb ilyen jellegű tanulmánya szerint egy kamera segítségével, vérvizsgálat vagy vérnyomásmérés nélkül  szív- és érrendszeri szűrést végezzenek.

skin-3358873_1280.jpg

A kutatók megállapították, hogy a retina vénáinak és artériáinak MI-alapú (mesterséges intelligencia alapú) képalkotása képes meghatározni a szív- és érrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri halálozás és a stroke kockázatát.

Azt mondják, az eredmények megnyithatják az utat egy rendkívül hatékony, nem invazív vizsgálat előtt, amely elérhetővé válhat a szívbetegség közepes vagy magas kockázatának kitett emberek számára, és amelyet nem kell klinikán elvégezni.

"Ez az MI-eszköz hatvan másodperc alatt vagy annál rövidebb idő alatt tudná meg, hogy mekkora a kockázati szintje valakinek"

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Alicja Rudnicka professzor a The Guardiannek. A keringési betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a stroke világszerte a megbetegedések és a halálozás fő okai. A szív- és érrendszeri betegségek önmagukban a leggyakoribb halálozási okok világszerte. Csak az Egyesült Királyságban minden negyedik halálesetért felelős.

Bár számos teszt létezik a kockázat előrejelzésére, ezek nem mindig képesek pontosan azonosítani azokat, akiknél szívbetegség alakul ki, vagy akik később belehalnak a szívbetegségbe. A kutatók ezért kifejlesztettek egy teljesen automatizált, mesterséges intelligencia-alapú eszközt, a Quartz-t, hogy felmérjék, hogy a retina érrendszerének képalkotása – valamint az ismert kockázati tényezők – mennyire alkalmas az érrendszeri egészség és a halálozás előrejelzésére.

Ezt követően a modelleket a 48 és 92 év közötti 7411 résztvevő retinaképére alkalmazták az európai prospektív rákvizsgálat (Epic)-Norfolk tanulmány 7411 résztvevőjének retinaképén. A Quartz teljesítményét a széles körben használt Framingham kockázati pontrendszerrel hasonlították össze.

Mindenki egészségi állapotát átlagosan hét-kilenc éven keresztül követték nyomon. A férfiaknál a vénák és artériák szélessége, görbülete és szélességváltozása a retinájukban a keringési betegségben bekövetkező halálozás fontos előrejelzőjének bizonyult. Nőknél az artériák területe és szélessége, valamint a vénák görbülete és szélességváltozása járult hozzá a kockázat előrejelzéséhez.

Az MI-eszköz a résztvevők adatait hasznosította, beleértve a dohányzást, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszereket és a korábbi szívrohamokat.

A kutatók megállapították, hogy a Quartz által kiszámított retina adatok szignifikánsan összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel, a halálesetekkel és a stroke-okkal, a Framingham klinikai kockázati pontszámhoz hasonló előrejelző teljesítményt nyújtva.

"A mesterséges intelligenciával támogatott vaszkulometriás kockázat-előrejelzés teljesen automatizált, alacsony költségű, nem invazív, és potenciálisan a lakosság nagyobb hányadát érheti el a közösségben a nagy elérhetőség miatt, és mivel nincs szükség vérvételre [vagy vérnyomásmérésre]"

– írták a kutatók. Egy kapcsolódó szerkesztőségi cikkben Dr. Ify Mordi és Prof. Emanuele Trucco, a Dundee-i Egyetem munkatársai, akik nem vettek részt a tanulmányban, azt írták, hogy a mesterséges intelligenciával végzett szemészeti ellenőrzések ötlete a szív egészségének javítása érdekében "kétségtelenül vonzó és intuitív".

Hozzátették, hogy az eredmények megerősítik a számos hasonló tanulmányból származó bizonyítékot, hogy a retina hasznos és potenciálisan zavaró információforrás lehet a CVD kockázatára vonatkozóan a személyre szabott orvoslásban.

emTV.hu // The Guardian // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3217947198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása