2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ember a Holdon

Parallaxis Élőben #1

2022. november 01. - Parallaxis Univerzum

Ha minden a tervek szerint halad, még idén, vagyis fél évszázaddal az Apollo-program utolsó holdexpedíciója után ismét ember szállítására alkalmas űrhajó indul égi kísérőnkhöz – igaz egyelőre utasok nélkül. De mi keresnivalója van a 21. század emberének a Holdon? Valósággá válhat-e a sci-fi filmekben és regényekben vázolt jövőkép holdi bázisokkal, városokkal, nyersanyagkitermeléssel? És mi az egésznek az értelme? Ezt bogozgattuk élő beszélgetésünkben.

ytlive_ep1_cover.png

csik_patreon.jpg

Egy amerikai futurológus a hetvenes években azt vizionálta, hogy 2020-ban már tízezer állandó lakosa lesz a Holdnak, ráadásul nem medveállatkák, hanem emberek. Ehhez képest jelenleg úgy állunk, hogy fél évszázada nem lépett ember a Holdra, és éppen csak mostanság jutunk el oda, hogy a NASA óvatosan újra kipróbál automatikus teszt-üzemmódban egy holdutazáshoz alkalmas űrhajórendszert. Viszont a terv ezúttal nem csupán a politikai presztízsszerzés, hanem a hosszú távú jelenlét fokozatos kiépítése égi kísérőnkön. Lassan de biztosan tehát meg fog valósulni az állandóan lakott holdbázis is. Milyen lesz hát a telepesek élete ezen az új határvidéken? Szárnyakon fognak repkedni, vagy maglev-vonatokon siklani a holdbéli hegyek belsejében? Esetleg barlanglakók lesznek, mint jégkorszakbeli őseink? Vagy bányászok lesznek, akik a földi fúziós reaktorokhoz keresnek felbecsülhetetlen nyersanyagokat? Mindezeket a kérdéseket és még sok mást alaposan körbejártunk a világtörténelem első élő Parallaxis epizódjában!

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5317965182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása