2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Eljött a pszichedelikus szerek reneszánsza?

Ausztráliában felírhatnak az orvosok pszichedelikus szereket

2023. április 11. - emTV.hu

Az úgynevezett varázsgombát (amely a pszilocibin nevű molekulát tartalmazza) az emberek világszerte már nagyon régóta használják gyógyászati és szertartási céllal. A nyugat-ausztráliai Kimberleyben található sziklarajzok, amelyek gombafejű lényeket ábrázolnak, arra utalnak, hogy az emberiség már tízezer évvel ezelőtt is használta transzszerű állapotok elérésére. Meglepően hasonló képeket találtak a kelet-tanzániai Sandawe-festményeken és az algériai Szaharában is. Miután ezeket a hallucinogén gombákat évtizedekig a legalitás peremére szorították az orvostudományban, úgy tűnik most újra kezdjük felfedezni jótékony hatásukat – írja tudományos rovatában a The Guardian.

gombakutatas.png

Júliustól Ausztráliában az pszichiáterek engedélyt kapnak arra, hogy pszilocibint írjanak fel a rezisztens depresszióban szenvedő betegeknek. A szakemberek ezt a pszichedelikus szerek reneszánszának hívják, ami a kutatásnak és közvélemény érdeklődésének újjáéledése olyan anyagok iránt, amelyek gyógyhatását az 1950-es években kezdték megismerni, mielőtt a morális pánikhullám és az irracionális törvényhozás évekre tiltólistára tette őket.

Az ausztrál betegek számára, akiknek felajánlják a kezelést, kevés más terápiás lehetősége maradt csupán, amely esélyt adhatna arra, hogy enyhítse szenvedésüket. A hagyományos antidepresszánsok, még ha hatnak is, lassan hatnak, jelentős negatív mellékhatásokkal járhatnak, és akár évekig naponta kell szedni őket. Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a pszilocibin két adagja a megfelelő környezetben, megfelelő támogató beszélgető terápiával együtt, úgy tűnik, hogy a depresszió alacsony kockázatú, hatékony és tolerálható kezelését kínálja hosszútávra, nagyon kevés mellékhatással. A kutatás még gyerekcipőben jár – nagyobb volumenű vizsgálatok vannak folyamatban –, de a kezdeti eredmények biztatóak.

A pszichedelikus drogok, például a pszilocibin terápiás hatásai iránti érdeklődés az elmúlt tizenöt évben igencsak megnőtt. A 2021-es évben a pszichedelikus ágazatba történő befektetés megközelítette a kétmilliárd dollárt. Több száz bejegyzett klinikai vizsgálat kutatja már a pszichedelikus szerek hatását számos betegségre. Ahhoz azonban, hogy a lehető legbiztonságosabban használhassuk őket, még sok mindent meg kell tudnunk ezekről az erős pszichoaktív szerekről – például azt, hogy milyen kölcsönhatásban vannak más gyógyszerekkel. Sok klinikai vizsgálatban a kezelés után sem követik nyomon a betegeket túl sokáig. Sok munka vár még ránk, ráadásul a kutatókat hátráltatja a pszichedelikus szerek archaikus és téves jogi besorolása.

Az Egyesült Királyságban a varázsgombát még mindig az A osztályú kábítószer kategóriájába sorolják, és ezzel olyan rendkívül káros anyagokkal veszik egy kalap alá, mint a crack-kokain és a heroin. Így önmagában a birtoklásért akár hét évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Legális kutatási célokra való beszerzésük költséges és erősen bürokratikus folyamat. Birtoklásuk és kereskedelmük Magyarországon is törvénybe ütközik, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de akár húsz év is kiszabható, amennyiben a mennyiség jelentős vagy bűnszövetségben követik el.

Ausztráliában az a döntés, hogy a pszichiáterek számára engedélyezik e drog felírását, előremutató és pragmatikus. A pszichedelikus szerek valószínűleg így vagy úgy, de a növekvő orvosi bizonyítékok és a tőke nyomása alatt végül is a társadalom hasznává válnak. A kérdés az, hogyan akarjuk, hogy megérkezzenek: a hype buborékján szörfözve, amelyet képzettség nélküli wellness-guruk prémium áron árulnak? Vagy, ahogyan Ausztrália döntött, kezdetben klinikai környezetben, jól megalapozott etikai keretek között, hosszú távú nyomon követéssel, olyan szakemberek felügyelete mellett, akik rendelkeznek a váratlan vagy nemkívánatos eredmények kezeléséhez szükséges tudással és tapasztalattal?

Fontos, hogy a dolgokat perspektívában tartsuk. Van valami a pszichedelikus szerekkel kapcsolatban, ami egyfajta evangéliumi buzgalmat vált ki néhány támogatóból. Úgy hirdetik őket, mint csodaszert. Ez talán nem meglepő, tekintve, hogy a pszichiátriai kezelésekben az elmúlt ötven évben nem történt innováció, és hogy a társadalom jelenleg a mentális betegségek hatalmas terhével küzd. Az olyan drogoknak, mint a pszilocibin, valóban van néhány figyelemre méltó hatásuk: úgy tűnik, segítenek az embereknek kilépni a mentális rutinból, megszakítva az ismétlődő, káros viselkedésmintákat, amelyekben már régóta megrekedtek.

De nem csodaszer, és kárt is okozhatnak – különösen, ha a felhasználóknál magasabb a pszichotikus betegségek kockázata. Még azok számára se teljesen biztonságos, akiknél nem valószínű, hogy klinikailag jelentős probléma alakul ki a pszichedelikus szerek használatából. Az éber álomszerű állapot, amelyet szimbolizmussal és furcsa képekkel megtöltve előidézhetnek, mély és néha megrázó élményt nyújthat, még akkor is, ha az "utazás" maga nem okoz rossz érzésket. De alapos szakértői útmutatással és támogatással még egy kihívást jelentő élmény is hasznossá válhat pszichológiailag. A pszilocibin képes a sebezhetőség állapotát létrehozni, megnyitva a szívet és az elmét. Az orvostudomány részéről lelkiismeretes és etikus magatartást igényel a kizsákmányolás elkerülése érdekében.

A pszichedelikus szerek szélesebb körű használatának józan, tudományosan megalapozott és etikailag szigorú módon történő bevezetése minimálisra csökkenti annak kockázatát, hogy a történelem megismétlődjön, és ne vizsgáljuk tovább a pszichedelikus szerek potenciális hasznosságát a mentális egészségügyi válság kezelésében. Nem beszélve arról, hogy egyesek azt szeretnék, ha az eféle drogokra vonatkozó korlátozásokat szigorúan orvosi kereteken túl is enyhítenék, és mint társadalomnak valahol el kell kezdenünk.

Idővel talán még tovább kell mennünk. A nyomorúság, a fájdalom és a lelki szenvedés esetei, amelyek eljutnak a háziorvosi rendelőbe, nem is beszélve a mentálhigiénés szakemberekről, csak a jéghegy csúcsát jelentik. Talán egy nap a pszilocibinhez hasonló drogok még jobban eljutnak majd a betegekhez, és az emberek képessé válnak arra, hogy biztonságosan és hatékonyan, gyógyszertárban megvásárolva használják őket. Ausztrália pedig döntött: kinyitották a klinika ajtaját a varázsgomba előtt, és udvariasan beinvitálták.

emTV.hu // The Guardian // címlapkép: Elia Barbieri / The Guardian

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5018099612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása