2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A tenger mélyén olyan sötét van, hogy kép sem kell hozzá | A mélység titka (1989)

Parallaxis Podcast #111

2024. augusztus 31. - Parallaxis Univerzum

A Parallaxis Podcast nyolcadik évadának nyitó részében a James Cameron által rendezett véget nem érő hosszúságú sci-fijével kezdjük a szezont, amelyben a tenger mélyének sötét ölelésében egy ismeretlen civilizáció rejtőzik, mely eddig emberi szem elől láthatatlanul és némán várt a felfedezésre. A mélység titka (1989) című filmet beszéltük ki Francia Réka, Vincze Miklós és Horváth Ádám Tamás társaságában.

parapod_ep111-cover.png

csik_patreon.jpg

Nem véletlenül hívják az óceán mélyét néha a "másik világűrnak", s azon sincs meglepődni való, hogy szinte ugyanakkor ereszkedett le elsőként ember a Mariana-árok legményebb pontjára, mint amikor az űrbe repült. A helyzet ott bizonyos szempontból még rosszabb, mint a kozmoszban: a tengeralattjárók személyzete kommunikációs szempontból izoláltabb, mint a Föld körüli pályán repülő űrhajósok, már csak azért is, mert szinte lehetetlen a szokásos rádió-alapú kapcsolattartás több kilométernyi sós vízrétegen keresztül. Réka, aki első ízben szerepelt a Parallaxis Podcast adásában, nagyon találóan állapította meg azt is, hogy még a Hold túlsó oldalát is jobban ismerjük, mint az óceánaljzatot, már csupán a domborzat tekintetében is. S amikor csak leereszkedik oda egy kutatóexpedíció, szinte minden egyes esetben új extremofil élőlényfajokat fedeznek fel. Nem túlzás tehát azt állítanunk, hogy alighanem több ismeretlennel, meglepetéssel fogunk találkozni a jövőben itt, mint a Hold túloldalán. 

fej.jpg

Ehhez képest igencsak meglepő, hogy milyen kevés sci-fi foglalkozik az óceánnal, a mélység titkával, holott tudatlanságunk mértéke bőven lehetővé tenné, hogy akár idegen, akár őshonos technikai civilizációk éldegéljenek vígan valamelyik óceánközépi hátság forró feláramlásai környékén. Szerencsére azonban itt van nekünk James Cameron rendező, aki közismerten nagy megszállottja a mélytengeri ügyeknek (maga is leereszkedett a Mariana-árokba), s Ed Harris, akinek annyira jól áll az űrséta-szkafander, hogy még az óceánba is olyanban küldik le. S nem hiába ereszkedik alá: bizony találkozik a csodálatosan intelligens fénylő lényekkel és lenyűgöző technikai alkotásaikkal, akiket és amelyeket persze egy elmaradhatatlan megkettyent katonaember jó amerikai problémamegoldó módjára egy taktikai nukleáris fegyverrel suttyomban meg kíván semmisíteni. Hogyan üzenget halálból feltámadott feleségének az olajfúró-majdnem-űrhajós a mélyből, s elképzelhető-e ilyesfajta intelligencia az Europán, az Enceladuson, vagy akár itthon, a Csendes-óceánban? Megbeszéljük az adásban, s főleg annak hosszabb, jobb, támogatói verziójában. Hallgassátok szeretettel!     

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép:  // kép: 20th Centory Fox

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4418477287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása