2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Magyarok a világűrben!

Sokolébresztő #69

2019. december 19. - Sokolébresztő

A Sokolébresztő hétfői adásában, engedve az emailben és a Tilos rádió online fórumán érkező kérdésözönnek, végre ráfordultam a közelmúltbeli bejelentés apropóján sokakat foglalkoztató témára: hogyan is kell elképzelni a beharangozott, öt év múlva esedékes "magyar űrrepülést"? S akkor már úgy gondoltam, érdemes végigvennünk, hogy kik is voltak az eddigi magyarok, akik hasonló lehetőség közelébe juthattak. Belehallgatunk hát Farkas Bertalan majd' negyven évvel ezelőtti startjának eredeti rádióközvetítésébe, s megbeszéljük, hogy másik kedvenc űrhajósunk, Magyari Béla hogyan kaphatott volna a nyolcvanas években még egy esélyt egy kozmikus utazásra.

Szót ejtünk természetesen Charles Simonyiról, vagyis ifj. Simonyi Károlyról is, aki "önköltséges" űrturistaként 2007-ben, illetve 2009-ben is ellátogatott a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Éppen az ő ajánlása nyomán olvastam el első repülése alatt Jókai "A jövő század regénye" című ős-sci-fijét (ennek egy példányát a visszatérés után néhány nappal Charles dedikálta is nekem), mely alighanem a legelső olyan irodalmi mű, melyben magyarok űrutazásáról olvashatunk.

Aki mindenezen felül arra is kíváncsi, hogy Örkény István és Moldova György hogyan írtak (jóval Berciék útja előtt) űrutazó magyarokról, s meghallgatná Madách Imre sorait recsegni a Nemzetközi Űrállomásról, gyorsan kattintson a Tilos archívumára, ahol a teljes adás visszahallgatható

emTV.hu // fotók: Az Apollo-11 által a Holdra eljuttatott magyar zászló a Magyar Természettudományi Múzeumban kiállítva, illetve Charles Simonyi dedikációja a Jókai-féle "Jövő század regénye" című ős-sci-fi kötetbe (Vincze Miklós felvételei).

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2315358190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása