2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Sárkányok és klíma Westeros-on és azon is túl

Parallaxis Podcast #45

2021. március 04. - Parallaxis Univerzum

Fogjunk egy fiktív, középkori világban játszódó sorozatot, és fogjunk rengeteg, többdimenziós, célokkal és motivációkkal teli, fejlődésre kész karaktert, eljtsük bele őket az intrikák és hatalmi harcok mocsarába, adjunk hozzá a legnagyszerűbb filmzenékből, mindezt hintsük meg egy nagyon kevés fantasy elemmel és kész minden idők egyik legsikeresebb sorozata, a Trónok Harca. A George R. R. Martin által írt és az HBO által életre keltett filmsorozat nyolc évadot és hetvenhárom epizódot ért meg és bár az utolsó évad sokakban váltott ki visszatetszést, a Trónok Harca kétségtelen módon maradandó nyomot hagyott nemcsak a populáris, de cselekménye, karakterei, szállóigévé vált idézetei által a magaskultúrában is.

drogon-spoils-war.jpg

A sorozatról elmondható, hogy a fantasy-khoz, illetve a jelenetek összidejéhez képest relatíve kevés természetfeletti dolog történik benne, de ha keresünk, könnyen találunk: nyomokban mágiát tartalmaz, találhatunk benne hatalmas, tűzokádó sárkányokat épp úgy, mint élőholtakat és az őket irányító, titokzatos, néha jégzombikat, de mindezt csak finoman adagolva.

A fantasy-k (és a mesék) egyik, ha nem a legnépszerűbb elemei a sárkányok: Szilmarilok, Hobbit, Harry Potter, csak hogy néhányat említsek, mely fantasykban szintén találkozhatunk egyfejű barátainkkal. De vajon mennyire hitelesek a Trónok Harca sárkányai tudományos szemüveggel nézve? Még, ha a tűzokádás biológiailag nem is lehetséges, tévednénk, ha azt mondanánk, hogy a Földünkön soha nem léteztek sárkányok. A dinoszauruszok korában, a késő kréta korban élt minden idők legnagyobb repülő élőlénye, a pteroszauruszok rendjének tagja, a Quetzalcoatlus az, aki a legközelebb állt Drogonhoz, Viserionhoz és Rhaegalhoz, a Trónok harca sárkányaihoz. És, ahogy szerkesztőtársaimmal konstatáltuk, akárcsak a Quetzalcoatlusnak, úgy a sárkányoknak is elég nagy szárnyuk volt ahhoz, hogy repülhessenek, ellentétben a középkor pufi gyermekeivel, a göndör hajú, apró szárnyú teremtményekkel, a Puttókkal.

A sárkányok nem szűkölködtek ellátni minket tudományos kérdésekkel: az ezt követő percekben kiveséztük azt, hogy a jégsárkány, Viserion kék tüze mennyivel lehet forróbb egy normális sárkány tüzénél, hogyan lehetett képes a sárkány által okádott tűz kőházakat felrobbantani, illetve árthat-e egy repülő sárkánynak egy óriási számszeríj kilőtt nyila. Az is kiderül, mi okozhatja Westeros kiszámíthatatlan évszakváltozásait? Miért van az, hogy a legutóbbi nyár hét évig tartott, a legutóbbi tél pedig még az előző nemzedékek ideje alatt volt? Okozhatja a Földinél komplexebb Milanković-ciklus, vagy csak egy, Westeros távoli vidékén pöfékelő vulkánról van szó? Lehetséges, hogy Westeroson az történik, ami a Földön a nyár nélküli 1816-os évként ismerünk? Egyáltalán Westeros vajon bolygó vagy egy hold? Lehetséges, hogy nem is egy csillag, hanem egy bolygó körül kering? A legújabb Parallaxiból kiderül!

Ide kattintva különböző platformokon érhető el, és akár le is tölthető a Parallaxis aktuális epizódja!

emTV.hu // HBO

post_donate.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9816450164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása