2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Interaktív bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Kutatók Éjszakája 2022

2022. szeptember 29. - emTV.hu

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken. A Fővárosi Állat- és Növénykert szerdai közleménye szerint a programokra elsősorban a felnőtteket, középiskolásokat, valamint általános iskola felső tagozatán tanuló gyermekeket várják.

budapestzoo_bagosi_zoltan.jpg

Mint írják, a Kutatók éjszakáján Benyó András Ízeltlábúak az Állatkertben, Varga Nikolett Cetkutatás az Ománi-öbölben, Sándor István pedig Hogyan mentették meg az állatkertek a vadlovakat? címmel tart előadást, Hanga Zoltán pedig arról fog beszélni, hogy mit esznek az állatkerti állatok. Lesznek előadások az állatkerti állatorvoslásról, a dajkacápa neveléséről, valamint az állat-növény interakciókról is.

A tájékoztatás szerint az interaktív állomáshelyeken további érdekességeket fednek fel az állatkerti munkatársak. Például azt, hogy hogyan működik a kábítólövedék és a célba juttatására használt fúvócső, hogyan próbálják álcázni magukat az ízeltlábúak, hogy hogyan mentik az Állatkertben a segítségre szoruló vadállatokat, valamint hogy mi minden kell a tengeri állatok gondozásához és egészségvédelméhez.

A közlemény felidézi, hogy az Állatkert által a Kutatók éjszakájára szervezett programok középpontjában az állatkertészet áll. Ez egy olyan alkalmazott multidiszciplína, amely összefogja, integrálja többek között a zoológia, az élettan, az állatorvostudomány, a genetika, a botanika, a közgazdaságtan és még több más tudományterület eredményeit, amelyek mind szükségesek az állatkertek működtetéséhez, fenntartásához. Magát az állatkertészet elnevezést Móra Ferenc már 1926-ban használta.

A programkínálatában az Állatkert különleges figyelmet szentel a tengerek és óceánok élővilágának. A városligeti intézmény ugyanis csatlakozott az ENSZ által meghirdetett, 2021-től 2030-ig tartó Óceánok Évtizede programhoz – írják.

A pénteken 18 és 22 óra között tartott programok helyszíne az állatkerti Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy lesz, ahová nem az Állatkert főbejáratán, hanem az elefántházi kapun lehet majd bejutni. A részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet – áll az összegzésben.

A Kutatók Éjszakája programjainak többségére előzetes regisztráció szükséges az eseménysorozat weboldalán.

emTV.hu // MTI // fotó: Bagosi Zoltán / zoobudapest.com

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6617942298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása